Pregled bibliografske jedinice broj: 444651
Pekarski proizvodi kao izvor željeza u prehrani
Pekarski proizvodi kao izvor željeza u prehrani, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 444651 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pekarski proizvodi kao izvor željeza u prehrani
(Bakery products as a source of iron in the diet)
Autori
Glavaš, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.12
Godina
2009
Stranica
40
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Neposredni voditelj
Banjari, Ines
Ključne riječi
pekarski proizvodi; sadržaj željeza; brza spektroskopska metoda; prehrambeni unos željeza
(bakery products; iron content; rapid spectroscopic method; dietary iron intake)
Sažetak
Deficit željeza najčešći je prehrambeni poremećaj u svijetu kojemu su najizloženija djeca i žene. Povezan je s povećanim rizikom obolijevanja od različitih bolesti, te povećanom stopom smrtnosti. Cilj ovog rada bio je odrediti sadržaj željeza u različitim vrstama pekarskih proizvoda, te na osnovu prosječne potrošnje istih procijeniti njihov značaj za prehrambeni unos željeza. Analizirano je dvadeset uzoraka različitih pekarskih proizvoda brzom spektroskopskom metodom određivanja željeza. Preporuke za dnevni unos željeza (RDA) iznose 8 mg za muškarce i 18 mg za žene, a prema Statističkom ljetopisu, potrošnja kruha i pekarskih proizvoda u Hrvatskoj 2007. godine iznosila je 217, 67 g dnevno po stanovniku. Najmanja količina željeza, 0, 48 mg/100 g uzorka, nađena je u polubijelom kruhu, čija prosječna dnevna potrošnja može zadovoljiti 5, 78 – 13, 00% RDA, a najveća količina, 2, 34 mg/100 g uzorka, u Graham tipu prozvoda koji prosječnom konzumacijom može osigurati unos željeza od 28, 28 – 63, 63% RDA. Obzirom na dobivene rezultate zaključeno je da konzumacija analiziranih vrsta kruha može značajno utjecati na unos željeza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek