Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 444651

Pekarski proizvodi kao izvor željeza u prehrani


Glavaš, Ana
Pekarski proizvodi kao izvor željeza u prehrani, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 444651 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pekarski proizvodi kao izvor željeza u prehrani
(Bakery products as a source of iron in the diet)

Autori
Glavaš, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
22.12

Godina
2009

Stranica
40

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Neposredni voditelj
Banjari, Ines

Ključne riječi
pekarski proizvodi; sadržaj željeza; brza spektroskopska metoda; prehrambeni unos željeza
(bakery products; iron content; rapid spectroscopic method; dietary iron intake)

Sažetak
Deficit željeza najčešći je prehrambeni poremećaj u svijetu kojemu su najizloženija djeca i žene. Povezan je s povećanim rizikom obolijevanja od različitih bolesti, te povećanom stopom smrtnosti. Cilj ovog rada bio je odrediti sadržaj željeza u različitim vrstama pekarskih proizvoda, te na osnovu prosječne potrošnje istih procijeniti njihov značaj za prehrambeni unos željeza. Analizirano je dvadeset uzoraka različitih pekarskih proizvoda brzom spektroskopskom metodom određivanja željeza. Preporuke za dnevni unos željeza (RDA) iznose 8 mg za muškarce i 18 mg za žene, a prema Statističkom ljetopisu, potrošnja kruha i pekarskih proizvoda u Hrvatskoj 2007. godine iznosila je 217, 67 g dnevno po stanovniku. Najmanja količina željeza, 0, 48 mg/100 g uzorka, nađena je u polubijelom kruhu, čija prosječna dnevna potrošnja može zadovoljiti 5, 78 – 13, 00% RDA, a najveća količina, 2, 34 mg/100 g uzorka, u Graham tipu prozvoda koji prosječnom konzumacijom može osigurati unos željeza od 28, 28 – 63, 63% RDA. Obzirom na dobivene rezultate zaključeno je da konzumacija analiziranih vrsta kruha može značajno utjecati na unos željeza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Avatar Url Ines Banjari (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Glavaš, Ana
Pekarski proizvodi kao izvor željeza u prehrani, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Glavaš, A. (2009) 'Pekarski proizvodi kao izvor željeza u prehrani', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Glava\v{s}, Ana}, year = {2009}, pages = {40}, keywords = {pekarski proizvodi, sadr\v{z}aj \v{z}eljeza, brza spektroskopska metoda, prehrambeni unos \v{z}eljeza}, title = {Pekarski proizvodi kao izvor \v{z}eljeza u prehrani}, keyword = {pekarski proizvodi, sadr\v{z}aj \v{z}eljeza, brza spektroskopska metoda, prehrambeni unos \v{z}eljeza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Glava\v{s}, Ana}, year = {2009}, pages = {40}, keywords = {bakery products, iron content, rapid spectroscopic method, dietary iron intake}, title = {Bakery products as a source of iron in the diet}, keyword = {bakery products, iron content, rapid spectroscopic method, dietary iron intake}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font