Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 444103

Zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla


Špehar, Ana; Kalambura, Sanja
Zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla // Zbornik radova znanstveno stručnog skupa "Tehnologije zbrinjavanja otpada i zaštite tla" / Đurđa Vasić Rački (ur.).
Zagreb: Akademija tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ), 2009. str. 131-133 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 444103 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla
(Disposal of animal by-products)

Autori
Špehar, Ana ; Kalambura, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova znanstveno stručnog skupa "Tehnologije zbrinjavanja otpada i zaštite tla" / Đurđa Vasić Rački - Zagreb : Akademija tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ), 2009, 131-133

ISBN
978-953-7076-18-4

Skup
Znanstveno stručni skup Tehnologije zbrinjavanja otpada i zaštite tla

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 18.10.2009. - 21.10.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
nusproizvodi životinjskog podrijetla ; termička obrada
(animal by-products ; thermal processing)

Sažetak
Otpad postaje središnji problem zaštite okoliša. Cjelovitim sustavom gospodarenja otpadommoguće je na najmanju mjeru smanjiti rizike po ljudsko zdravlje i okoliš, te istodobno iskoristiti materijalne i energetske vrijednosti otpada. Mesnice, ako grana industrije, najveći su prizvođači nus proizvoda životinjskog podrijetla. Hrvatska godišnje proizvede ukupno oko 13.6 milijuna tona otpada, od čega preko 140.000 tona nusproizvoda životinjskog podrijetla. Odvojenim prikupljanjem i učinkovitim načinom obrade nusproizvoda životinjskog podrijetla sprečavaju se mogućnosti zagađenja tla, pitke vode, zraka, te pojave zaraznih bolesti ljudi i životinja. U radu je prikazan način sakupljanja i termičke obrade nusproizvoda životinjskog podrijetla, te proizvoda koji nastaju samom obradom - mesno koštano brašno i tehnička mast. Oba proizvoda nalaze primjenu u industrijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište Velika Gorica

Profili:

Avatar Url Sanja Kalambura (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Špehar, Ana; Kalambura, Sanja
Zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla // Zbornik radova znanstveno stručnog skupa "Tehnologije zbrinjavanja otpada i zaštite tla" / Đurđa Vasić Rački (ur.).
Zagreb: Akademija tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ), 2009. str. 131-133 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Špehar, A. & Kalambura, S. (2009) Zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla. U: Đurđa Vasić Rački (ur.)Zbornik radova znanstveno stručnog skupa "Tehnologije zbrinjavanja otpada i zaštite tla".
@article{article, author = {\v{S}pehar, Ana and Kalambura, Sanja}, year = {2009}, pages = {131-133}, keywords = {nusproizvodi \v{z}ivotinjskog podrijetla, termi\v{c}ka obrada}, isbn = {978-953-7076-18-4}, title = {Zbrinjavanje nusproizvoda \v{z}ivotinjskog podrijetla}, keyword = {nusproizvodi \v{z}ivotinjskog podrijetla, termi\v{c}ka obrada}, publisher = {Akademija tehni\v{c}kih znanosti Hrvatske (HATZ)}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}pehar, Ana and Kalambura, Sanja}, year = {2009}, pages = {131-133}, keywords = {animal by-products, thermal processing}, isbn = {978-953-7076-18-4}, title = {Disposal of animal by-products}, keyword = {animal by-products, thermal processing}, publisher = {Akademija tehni\v{c}kih znanosti Hrvatske (HATZ)}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font