Pregled bibliografske jedinice broj: 444094
Kafilerije kao ključan čimbenik u očuvanju zaštite okoliša
Kafilerije kao ključan čimbenik u očuvanju zaštite okoliša // Zbornik radova i sažetaka - Znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva / Tomas Srećko (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008. str. 141-142 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 444094 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kafilerije kao ključan čimbenik u očuvanju zaštite okoliša
(Rendering plants as key factor in environment protection)
Autori
Kalambura, Sanja ; Špehar Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka - Znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva
/ Tomas Srećko - Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008, 141-142
ISBN
978-953-6894-35-2
Skup
XII: RUŽIČKINI DANI
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 18.09.2008. - 19.09.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kafilerije; zaštita okoliša; kalonički otpad.
(Rendering plants; environmetal protection; animal by product)
Sažetak
Kafilerije su pogoni za toplinsku preradu životinjskog nusproizvoda i otpada koji nastaje prilikom klanja, rasjecanja i prerade svih vrsta mesa, kod ugibanja stoke na farmama, domaćinstvima i sl. Tehnološki, kafilerije su postrojenja u kojima se odvija postupak kuhanja životinjskih nusproizvoda na visokim temperaturama u kotlovima odnosno sterilizatorima pri temperaturi 133, 20 min, i tlaku od 3 bara te veličini čestice 5 cm. Proces je podjeljen na tri faze: zagrijavanje i sterilizacija sirovine, izdvajanje masti te sušenje i mljevenje dobivenih proizvoda. Ekološka opravdanost objekta za toplinsku preradu otpada životinjskog podrijetla, kafilerija, prvenstveno proizlazi iz planiranog i organiziranog pristupa sakupljanju otpada životinjskog podrijetla, sigurnom prevoženju, a zatim selektivnom uskladištenju i hlađenju u sabiralištima te otpremi natoplinsku preradu. Uz samu kafilerijsku obradu veže se nekoliko kritičnih točaka koje mogu negativno utjecati na okoliš ako se sustavno ne rješavaju. Današnjim modernim tehnologijama pročišćavanja otpadnih voda kao i pročišćavanja otpadnog zraka u biofilterima negativan utjecaj kafilerijskih pogona smanjen je na minimum. U radu će biti dan prikaz tehnologije moderne kafilerije otvorenog tipa Agroproteinke d.d. koja svojim kapacitetima zadovoljava potrebe Republike Hrvatske, a ujedno daje ogledni primjer održivog gospodarenja okolišem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)