Pregled bibliografske jedinice broj: 443529
Računovodstvo okoliša i eko-bilanca turističke destinacije
Računovodstvo okoliša i eko-bilanca turističke destinacije, 2009., magistarski rad, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Rijeka
CROSBI ID: 443529 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Računovodstvo okoliša i eko-bilanca turističke destinacije
(Environment Accounting and Eco-Balance of Tourism Destination)
Autori
Vejzagić, Vanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu
Mjesto
Rijeka
Datum
22.12
Godina
2009
Stranica
211
Mentor
Peršić, Milena
Ključne riječi
LCA; LCC; eko-bilanca; turistička destinacija; menadžersko računovodtvo
(LCA; LCC; eco balance; tourism destination; management accounting)
Sažetak
Objektivna ogranicenja tradicionalnog racunovodstveno – informacijskog sustava, usmjerenog iskljucivo na financijske ucinke poslovanja, onemogucuje ostvarenje punih razvojnih potencijala i konkurentnosti ponude turisticke destinacije, time što usporavaju kvalitetan protok relevantnih informacija potrebnih za efikasan i efektivan proces upravljackog poslovnog odlucivanja na svim razinama. Time se potvrdila hipoteza iz uvodnog dijela, da menadžment turisticke destinacije ne raspolaže relevantnim informacijama, potrebnim za upravljanje životnim vijekom turistickog proizvoda, koji je ponuden na ciljnom tržištu po koncepciji održivog razvoja, te ujedno nije u mogucnosti uspješno utjecati na zaštitu okoliša turisticke destinacije, koji predstavlja temeljni resurs u ponudi integralnog turistickog proizvoda turisticke destinacije. Prihvacanje korporativnog modela upravljanja turistickom destinacijom po nacelima održivog razvoja, nedvojbeno stvara potrebu za informacijama racunovodstva okoliša, kao dijela racunovodstva održivog razvoja, a za podršku menadžmentu za upravljanje okolišem na strateškoj i operativnoj razini upravljanja turistickom destinacijom i integralnim turistickim proizvodom. Tim je jasnija potreba za implementacijom sustava racunovodstva okoliša u integralni informacijski sustav turisticke destinacije prema principima i smjernicama standarda kvalitete ISO 9000 i ISO 14000ff. Izvještaji o utjecaju na okoliš temeljeni na predstavljenim standardima kvalitete, samo djelomicno zadovoljavaju potrebe menadžmenta turisticke destinacije zbog trenutne metodološke nekompatibilnosti (naturalne vrijednosti) sa izvještajima koji se bave vrijednostima i ucincima eko troškova (monetarne vrijednosti) iz procesa poslovanja. Otklanjanja navedenih problema je moguce sintezom postojece metode izvještavanja o procjeni utjecaja cjelokupnog životnog vijeka integralnog turistickog proizvoda turisticke destinacije na okoliš (eko bilance), cija metodologija izrade zastupa holisticki pristup u eko problematici održivog razvoja sa metodološki komplementarnom metodom ukupnog troška životnog vijeka proizvoda (LCC), koja u razmatra troškovni dio životnog vijeka proizvoda, te predstavlja ekonomsku komponentu održivog razvoj. Razmatranje predstavljenih metoda eko bilance i LCC-a, dovelo je do više zakljucaka: • Karakteristicni zahtjevi za tehnickim znanjima za izradu eko bilance, te uporaba pretežno naturalnih jedinica za mjerenje i izvještavanje o vrijednosti utjecaja na okoliš, doprinose ogranicavanju kruga efektivnih korisnika ekonomske orijentacije. • Menadžment turisticke destinacije prezentirane informacije ne može u potpunosti iskoristiti za optimizaciju poslovanja, iako najvecim dijelom participira u poslovnom procesu odlucivanja, te pružene informacije nije u mogucnosti iskoristiti u efikasnom oblikovanju poslovnih odnosa organizacije na turistickom tržištu. • Metoda LCC-a samostalno ne pruža uvid u potencijalne financijske opasnosti od negativnog utjecaja na okoliš, koje nastaje neodgovornim poslovanjem, te je unutar metode LCC-a potrebno ukljuciti i razmatrati vrijednosti eko troškova, koji tijekom životnog vijeka proizvoda mogu ciniti i do 25% vrijednosti ukupnih troškova. • Povezivanje metoda eko bilance i LCC-a je potrebno, ali se mora nužno izvršiti na nacin kojim ce se izbjeci nepotrebna «hibridizacija» metoda, te se nece narušiti integritet i konzistentnost pojedine metode, a time i kvaliteta prezentiranih informacija o utjecaju na okoliš i vrijednostima troškova unutar cjelokupnog životnog vijeka integralnog turistickog proizvoda. • Informacije o razini eko efikasnosti integralnog turistickog proizvoda, njegovog dijela ili faze u životnom vijeku, kljucne su za razvoj turisticke destinacije po nacelima održivog razvoja, a za što je zaduženo racunovodstvo okoliša kao dio integralnog informacijskog sustava turisticke destinacije. Metodom analitickih hijerarhijskih procesa (AHP), kao katalizatorom, moguce je izvršiti metodološku sintezu eko bilancu i LCC, na nacin koji ce omoguciti da oba pristupa zadrže potrebnu konzistentnost i kvalitetu u prezentiranju potrebnih informacija. Iako informacije ovih dviju metoda nemaju teorijsku i metodološku podlogu za direktnu medusobnu usporedbu, kroz procese relativizacije vrijednosti rezultata i odredivanjem kriterija utjecaja na razinu eko efikasnost integralnog turistickog proizvoda, oba modela moguce je sadržajno i strukturno prilagoditi za zajednicko sudjelovanje u strateškom i operativnom procesu poslovnog odlucivanja, neutralizirajuci razlike u polazišnim nacelima oba modela. Sinteza eko bilance i LCC-a kroz metodu AHP-a omogucuje donositelju odluka odredenu razinu fleksibilnosti u procesu poslovnog odlucivanja, te mogucnost svjesnog utjecaja na temeljne postavke modela, cime se omogucuje alternativno vrednovanje konacnog rezultata, te prostor za korekcije u strukturi modela i testiranje anticipacije utjecaja za buduca kretanja varijabli modela.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
067-0811272-1074 - Perspektiva primjene upravljačkog računovodstva u javnom sektoru RH (Vašiček, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
116-2012298-2574 - Obnovljivi izbori energije za eko-hotel i eko-turističku destinaciju (Blažević, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija