Pregled bibliografske jedinice broj: 443318
Dodaci prehrani
Dodaci prehrani, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 443318 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dodaci prehrani
(Food supplements)
Autori
Sulimanec, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2008
Stranica
38
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Neposredni voditelj
Pollak, Lea
Ključne riječi
dodaci prehrani; deklaracija; Analitičko izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo; Rješenje Ministarstva zdravstva; Registar dodataka prehrane
(food supplements; nutrition facts; Analytical Report of Croatian National Institute of Public Health; Food supplements registry)
Sažetak
Dodaci prehrani hrana su posebnog sastava ili načina proizvodnje. Njihova uloga očituje se u nadopuni svakodnevne prehrane tvarima koje se putem normalnog unosa hrane u organizam ne unose u dovoljnim količinama. U Republici Hrvatskoj regulirani su Pravilnikom o hrani za posebne prehrambene potrebe (NN 81/2004, 78/08) i Pravilnikom o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane (NN 41/08). Provođenje kontrole i utvrđivanje zdravstvene ispravnosti dodataka prehrani u djelatnosti je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u Zagrebu, dok je odobrenje o stavljanju na tržište u nadležnosti Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (MZSS). Na temelju analitičkog izvještaja HZJZ i pregleda deklaracije istog Zavoda, Povjerenstvo za dodatke prehrani i ostale sastojke pri MZSS-u pregledom obvezne dokumentacije daje mišljenje o proizvodu, na osnovu kojeg Ministar zdravstva donosi pozitivno ili negativno Rješenje za stavljanje proizvoda u promet. Dodaci prehrani stavljeni na tržište nalaze se u Registru dodataka prehrane, izdanom od Hrvatskog farmaceutskog društva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb