Pregled bibliografske jedinice broj: 443216
Određivanje udjela ukupnih flavonoida u raznim vrstama meda
Određivanje udjela ukupnih flavonoida u raznim vrstama meda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 443216 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela ukupnih flavonoida u raznim vrstama meda
(Determination of total flavonoid content in various honey varieties)
Autori
Bručić, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.12
Godina
2009
Stranica
43
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
med; flavonoidi; ANOVA; t-test
(honey; flavonoids; ANOVA; t-test)
Sažetak
U ovom radu analizirano je 40 uzoraka meda, 7 uzoraka bagremovog meda, 12 uzoraka kestenovog meda, 4 uzorka lipovog meda te 17 uzoraka livadnog meda, hrvatskog porijekla. Provedeno je određivanje ukupnih flavonoida pri čemu je svaki od 40 uzoraka meda analiziran u trima paralelnim mjerenjima. Sadržaj ukupnih flavonoida kretao se u rasponu od 0, 290 mg QE/100 g meda do 4, 515 mg QE/100 g meda, s prosjekom od 1, 512 mg QE/100 g meda, za bagremov med ; od 3, 477 mg QE/100 g meda do 11, 988 mg QE/100 g meda, s prosjekom od 6, 951 mg QE/100 g meda, za kestenov med ; od 3, 087 mg QE/100 g meda do 5, 893 mg QE/100 g meda, s prosjekom od 4, 626 mg QE/100 g meda, za lipov med ; te od 0, 403 mg QE/100 g meda do 11, 012 mg QE/100 g meda, s prosjekom od 4, 950 mg QE/100 g meda za livadni med. Najviši prosječni udjel ukupnih flavonoida određen je u medu kestena, a najniži u medu bagrema dok livadni med i med lipe imaju podjednaki udjel ukupnih flavonoida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)