Pregled bibliografske jedinice broj: 443213
Antioksidacijski kapacitet livadnog meda
Antioksidacijski kapacitet livadnog meda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 443213 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijski kapacitet livadnog meda
(Antioxidant capacity of meadow honey)
Autori
Škaričić, Žana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2009
Stranica
63
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
med; fenoli; FRAP; DPPH
(honey; phenolics; FRAP; DPPH)
Sažetak
U ovom radu analizirana su 22 uzorka livadnog meda hrvatskog podrijetla. Određen je sadržaj ukupnih fenola pomoću Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola se kretao u rasponu od 66, 13 mg GAE/kg meda do 981, 18 mg GAE/kg meda, „radical scavenging“ aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 5, 50 do 40, 02, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 87, 19 do 1247, 19 μM Fe (II) 10 % otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r=0, 9592) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r=0, 9382), kao i između DPPH i FRAP vrijednosti (r=0, 9343).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)