Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 443213

Antioksidacijski kapacitet livadnog meda


Škaričić, Žana
Antioksidacijski kapacitet livadnog meda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 443213 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijski kapacitet livadnog meda
(Antioxidant capacity of meadow honey)

Autori
Škaričić, Žana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2009

Stranica
63

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
med; fenoli; FRAP; DPPH
(honey; phenolics; FRAP; DPPH)

Sažetak
U ovom radu analizirana su 22 uzorka livadnog meda hrvatskog podrijetla. Određen je sadržaj ukupnih fenola pomoću Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola se kretao u rasponu od 66, 13 mg GAE/kg meda do 981, 18 mg GAE/kg meda, „radical scavenging“ aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 5, 50 do 40, 02, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 87, 19 do 1247, 19 μM Fe (II) 10 % otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r=0, 9592) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r=0, 9382), kao i između DPPH i FRAP vrijednosti (r=0, 9343).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Škaričić, Žana
Antioksidacijski kapacitet livadnog meda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Škaričić, Ž. (2009) 'Antioksidacijski kapacitet livadnog meda', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}kari\v{c}i\'{c}, \v{Z}ana}, year = {2009}, pages = {63}, keywords = {med, fenoli, FRAP, DPPH}, title = {Antioksidacijski kapacitet livadnog meda}, keyword = {med, fenoli, FRAP, DPPH}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}kari\v{c}i\'{c}, \v{Z}ana}, year = {2009}, pages = {63}, keywords = {honey, phenolics, FRAP, DPPH}, title = {Antioxidant capacity of meadow honey}, keyword = {honey, phenolics, FRAP, DPPH}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font