Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 443204

Parametri kvalitete meda od bagrema


Blašković, Martina
Parametri kvalitete meda od bagrema, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 443204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Parametri kvalitete meda od bagrema
(Quality parameters of acacia honey)

Autori
Blašković, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2008

Stranica
54

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
dijastaza; HMF; invertaza; prolin; specifični kut rotacije
(diastase; HMF; invertase; proline; specific optical rotation)

Sažetak
Kvaliteta meda znatno utječe na nutritivnu vrijednost meda u ljudskoj prehrani, a određuju je mnogi parametri koji se ispituju različitim fizikalno kemijskim, analitičkim i senzorskim metodama, u cilju zaštite potrošača. Cilj ovog rada bio je odrediti maseni udio hidroksimetilfurfurala (HMF), udio prolina, aktivnost invertaze i dijastaze te specifični kut rotacije. Ovi parametri su određivani u 50 uzoraka meda od bagrema sa područja Repubile Hrvatske, proizvedenih u 2006. godine. Pri tome su dobiveni sljedeci rezultati: maseni udio HMF-a se kretao između 0, 6 i 43, 4 mg/kg, udio prolina između 98, 3 i 979, 1 mg/kg, aktivnost invertaze od 0, 1 do 9, 8 IN, aktivnost dijastaze od 2, 9 do 16, 6 DN, a specifični kut rotacije od -4, 8 do -0, 7. 43 uzorka ne zadovoljava dodatni kriterij IHC-a za aktivnost invertaze, dok većina ostalih uzoraka ne zadovoljava zahtjeve Pravilnika za maseni udio HMF-a i aktivnost dijastaze, odnosno dodatni kriterij IHC-a za maseni udio prolina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirjana Hruškar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blašković, Martina
Parametri kvalitete meda od bagrema, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Blašković, M. (2008) 'Parametri kvalitete meda od bagrema', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{s}kovi\'{c}, Martina}, year = {2008}, pages = {54}, keywords = {dijastaza, HMF, invertaza, prolin, specifi\v{c}ni kut rotacije}, title = {Parametri kvalitete meda od bagrema}, keyword = {dijastaza, HMF, invertaza, prolin, specifi\v{c}ni kut rotacije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{s}kovi\'{c}, Martina}, year = {2008}, pages = {54}, keywords = {diastase, HMF, invertase, proline, specific optical rotation}, title = {Quality parameters of acacia honey}, keyword = {diastase, HMF, invertase, proline, specific optical rotation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font