Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 443187

Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost meduna


Papić, Sanja
Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost meduna, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 443187 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost meduna
(Total phenolics and antioxidant activity of honeydew honey)

Autori
Papić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2009

Stranica
47

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
med; fenoli; FRAP; DPPH
(honey; phenolics; FRAP; DPPH)

Sažetak
U ovom radu analizirano je 10 uzoraka meduna hrvatskog podrijetla. Određivan je antioksidacijski kapacitet meduna, koristeći spektrofotometrijske testove: sadržaj ukupnih fenola određen je pomoću Folin-Ciocalteu metode, FRAP metodom određena je antioksidacijska aktivnost a DPPH metodom određena je antiradikalska aktivnost. Sadržaj ukupnih fenola kretao se u rasponu od 242, 1 mh GAE/kg meda do 480, 2 mg GAE/kg meda, "radical scavenging" aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 3, 61 do 4, 87 a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 616, 78 do 991, 78 uM Fe(II) 10%-tne otopine meda. Utvrđana je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određena DPPH metodom (r=0, 9032) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r=0, 9584), kao i između DPPH i FRAP vrijednosti (r=0, 8861).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Papić, Sanja
Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost meduna, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Papić, S. (2009) 'Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost meduna', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Papi\'{c}, Sanja}, year = {2009}, pages = {47}, keywords = {med, fenoli, FRAP, DPPH}, title = {Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost meduna}, keyword = {med, fenoli, FRAP, DPPH}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Papi\'{c}, Sanja}, year = {2009}, pages = {47}, keywords = {honey, phenolics, FRAP, DPPH}, title = {Total phenolics and antioxidant activity of honeydew honey}, keyword = {honey, phenolics, FRAP, DPPH}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font