Pregled bibliografske jedinice broj: 443187
Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost meduna
Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost meduna, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 443187 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost meduna
(Total phenolics and antioxidant activity of honeydew honey)
Autori
Papić, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2009
Stranica
47
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
med; fenoli; FRAP; DPPH
(honey; phenolics; FRAP; DPPH)
Sažetak
U ovom radu analizirano je 10 uzoraka meduna hrvatskog podrijetla. Određivan je antioksidacijski kapacitet meduna, koristeći spektrofotometrijske testove: sadržaj ukupnih fenola određen je pomoću Folin-Ciocalteu metode, FRAP metodom određena je antioksidacijska aktivnost a DPPH metodom određena je antiradikalska aktivnost. Sadržaj ukupnih fenola kretao se u rasponu od 242, 1 mh GAE/kg meda do 480, 2 mg GAE/kg meda, "radical scavenging" aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 3, 61 do 4, 87 a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 616, 78 do 991, 78 uM Fe(II) 10%-tne otopine meda. Utvrđana je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određena DPPH metodom (r=0, 9032) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r=0, 9584), kao i između DPPH i FRAP vrijednosti (r=0, 8861).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)