Pregled bibliografske jedinice broj: 443007
Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke
Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke // Mljekarstvo, 56 (2006), 4; 379-396 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 443007 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke
(NUTRITIONAL AND FUNCTIONAL PROPERTIES OF WHEY PROTEINS CONCENTRATE AND ISOLATE)
Autori
Herceg, Zoran ; Režek, ANet
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 56
(2006), 4;
379-396
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
proteini sirutke; funkcionalna; terapeutska i prehrambena vrijednost proteina
(whey proteins; functional; therapeutic and nutritional properties of proteins)
Sažetak
Proteini sirutke čine 18 - 20 % ukupnih proteina mlijeka. Njihova nutritivna vrijednost, uz raznolika fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva, čine proteine sirutke široko primjenjivim u prehrambenim proizvodima. Proteini sirutke najčešće se koriste zbog poželjnih funkcionalnih svojstava. Mogu se koristiti kao sredstva za želiranje, za vezivanje vode, emulgiranje te stvaranje pjene. Zahvaljujući primjeni novih procesnih tehnika (membranskih tehnika frakcioniranja), danas je moguće proizvesti različite dodatke hrani na bazi proteina sirutke. Najvažniji proizvodi na bazi sirutkinih proteina su koncentrati i izolati proteina sirutke. Svrha ovog rada je dati sveobuhvatan pregled hranjivih i funkcionalnih svojstava najčešće upotrebljavanih oblika proteina sirutke (koncentrata proteina sirutke - KPS i izolata proteina sirutke - IPS) u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058021
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zoran Herceg
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- World Agriculture Economics (CAB Abstracts)
- SCI Expanded