Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 443007

Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke


Herceg, Zoran; Režek, ANet
Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke // Mljekarstvo, 56 (2006), 4; 379-396 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 443007 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke
(NUTRITIONAL AND FUNCTIONAL PROPERTIES OF WHEY PROTEINS CONCENTRATE AND ISOLATE)

Autori
Herceg, Zoran ; Režek, ANet

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 56 (2006), 4; 379-396

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
proteini sirutke; funkcionalna; terapeutska i prehrambena vrijednost proteina
(whey proteins; functional; therapeutic and nutritional properties of proteins)

Sažetak
Proteini sirutke čine 18 - 20 % ukupnih proteina mlijeka. Njihova nutritivna vrijednost, uz raznolika fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva, čine proteine sirutke široko primjenjivim u prehrambenim proizvodima. Proteini sirutke najčešće se koriste zbog poželjnih funkcionalnih svojstava. Mogu se koristiti kao sredstva za želiranje, za vezivanje vode, emulgiranje te stvaranje pjene. Zahvaljujući primjeni novih procesnih tehnika (membranskih tehnika frakcioniranja), danas je moguće proizvesti različite dodatke hrani na bazi proteina sirutke. Najvažniji proizvodi na bazi sirutkinih proteina su koncentrati i izolati proteina sirutke. Svrha ovog rada je dati sveobuhvatan pregled hranjivih i funkcionalnih svojstava najčešće upotrebljavanih oblika proteina sirutke (koncentrata proteina sirutke - KPS i izolata proteina sirutke - IPS) u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058021

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Herceg (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Herceg, Zoran; Režek, ANet
Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke // Mljekarstvo, 56 (2006), 4; 379-396 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Herceg, Z. & Režek, A. (2006) Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke. Mljekarstvo, 56 (4), 379-396.
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Re\v{z}ek, ANet}, year = {2006}, pages = {379-396}, keywords = {proteini sirutke, funkcionalna, terapeutska i prehrambena vrijednost proteina}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {56}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Prehrambena i funkcionalna svojstva koncentrata i izolata proteina sirutke}, keyword = {proteini sirutke, funkcionalna, terapeutska i prehrambena vrijednost proteina} }
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Re\v{z}ek, ANet}, year = {2006}, pages = {379-396}, keywords = {whey proteins, functional, therapeutic and nutritional properties of proteins}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {56}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {NUTRITIONAL AND FUNCTIONAL PROPERTIES OF WHEY PROTEINS CONCENTRATE AND ISOLATE}, keyword = {whey proteins, functional, therapeutic and nutritional properties of proteins} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • World Agriculture Economics (CAB Abstracts)
  • SCI Expanded





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font