Pregled bibliografske jedinice broj: 442919
Ispitivanje potencijalnog probiotičkog djelovanja bakterijskih sojeva Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8
Ispitivanje potencijalnog probiotičkog djelovanja bakterijskih sojeva Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8, 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 442919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje potencijalnog probiotičkog djelovanja bakterijskih sojeva Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8
(Investigation of potentional probiotic properties of bacterial strains Enterococcus faecium A7 and Lactobacillus fermentum A8)
Autori
Kujundžić, Đurđica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.11
Godina
2009
Stranica
49
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
probiotici; simulirani uvjeti gastrointestinalnog trakta; agregacija; liofilizacija; antibakterijsko djelovanje
(probiotic; simulated conditions of gastrointestinal tract; aggregation; lyophylization; antimicrobial properties)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati potencijalno probiotičko djelovanje bakterijskih sojeva Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8, izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira. Ispitani bakterijski sojevi pokazuju dobru podnošljivost prema visokoj koncentraciji vodikovih iona (pH = 2, 0) i djelovanju pepsina u simuliranom sekretu želuca. Neosjetljivi su prema djelovanju enzima gušterače i pokazuju otpornost prema djelovanju žučnih soli (3, 0 mg/ml). Soj Enterococcus faecium A7 je osjetljiv na sve ispitane antibiotike, dok je Lactobacillus fermentum A8 rezistentan na vankomicin. Oba ispitana bakterijska soja pokazuju visok postotak autoagreagacije te mogućnost koagregacije s drugim bakterijama mliječne kiseline dok je soj Lactobacillus fermentum A8 koagregirao i s ispitanim test-mikroorganizmima. Bakterijski sojevi su preživjeli proces liofilizacije u visokom broju (cca 109 CFU/ml), a broj živih stanica liofiliziranih bakterijskih kultura ostao je nepromijenjen tijekom tri mjeseca čuvanja. Oba ispitana bakterijska soja pokazuju antimikrobno djelovanje prema test–mikroorganizmima soj Lactobacillus fermentum A8 pokazuje i dodatno, bakteriocinsko djelovanje prema srodnim bakterijskim vrstama.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)