Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 442919

Ispitivanje potencijalnog probiotičkog djelovanja bakterijskih sojeva Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8


Kujundžić, Đurđica
Ispitivanje potencijalnog probiotičkog djelovanja bakterijskih sojeva Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8, 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 442919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje potencijalnog probiotičkog djelovanja bakterijskih sojeva Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8
(Investigation of potentional probiotic properties of bacterial strains Enterococcus faecium A7 and Lactobacillus fermentum A8)

Autori
Kujundžić, Đurđica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.11

Godina
2009

Stranica
49

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
probiotici; simulirani uvjeti gastrointestinalnog trakta; agregacija; liofilizacija; antibakterijsko djelovanje
(probiotic; simulated conditions of gastrointestinal tract; aggregation; lyophylization; antimicrobial properties)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati potencijalno probiotičko djelovanje bakterijskih sojeva Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8, izoliranih iz tradicionalnog svježeg sira. Ispitani bakterijski sojevi pokazuju dobru podnošljivost prema visokoj koncentraciji vodikovih iona (pH = 2, 0) i djelovanju pepsina u simuliranom sekretu želuca. Neosjetljivi su prema djelovanju enzima gušterače i pokazuju otpornost prema djelovanju žučnih soli (3, 0 mg/ml). Soj Enterococcus faecium A7 je osjetljiv na sve ispitane antibiotike, dok je Lactobacillus fermentum A8 rezistentan na vankomicin. Oba ispitana bakterijska soja pokazuju visok postotak autoagreagacije te mogućnost koagregacije s drugim bakterijama mliječne kiseline dok je soj Lactobacillus fermentum A8 koagregirao i s ispitanim test-mikroorganizmima. Bakterijski sojevi su preživjeli proces liofilizacije u visokom broju (cca 109 CFU/ml), a broj živih stanica liofiliziranih bakterijskih kultura ostao je nepromijenjen tijekom tri mjeseca čuvanja. Oba ispitana bakterijska soja pokazuju antimikrobno djelovanje prema test–mikroorganizmima soj Lactobacillus fermentum A8 pokazuje i dodatno, bakteriocinsko djelovanje prema srodnim bakterijskim vrstama.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kujundžić, Đurđica
Ispitivanje potencijalnog probiotičkog djelovanja bakterijskih sojeva Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8, 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kujundžić, Đ. (2009) 'Ispitivanje potencijalnog probiotičkog djelovanja bakterijskih sojeva Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kujund\v{z}i\'{c}, \DJur\djica}, year = {2009}, pages = {49}, keywords = {probiotici, simulirani uvjeti gastrointestinalnog trakta, agregacija, liofilizacija, antibakterijsko djelovanje}, title = {Ispitivanje potencijalnog probioti\v{c}kog djelovanja bakterijskih sojeva Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8}, keyword = {probiotici, simulirani uvjeti gastrointestinalnog trakta, agregacija, liofilizacija, antibakterijsko djelovanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kujund\v{z}i\'{c}, \DJur\djica}, year = {2009}, pages = {49}, keywords = {probiotic, simulated conditions of gastrointestinal tract, aggregation, lyophylization, antimicrobial properties}, title = {Investigation of potentional probiotic properties of bacterial strains Enterococcus faecium A7 and Lactobacillus fermentum A8}, keyword = {probiotic, simulated conditions of gastrointestinal tract, aggregation, lyophylization, antimicrobial properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font