Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 442910

Utjecaj mikroinkapsuliranog probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92 i transglutaminze na svojstva čvrstog jogurta


Buneta, Ana
Utjecaj mikroinkapsuliranog probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92 i transglutaminze na svojstva čvrstog jogurta, 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 442910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikroinkapsuliranog probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92 i transglutaminze na svojstva čvrstog jogurta
(Influence of microencapsulated probiotic strain Lactobacillus helveticus M92 and transglutaminase on the properties of set-style yoghurt)

Autori
Buneta, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2009

Stranica
58

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
čvrsti jogurt; kazein; Lactobacillus helveticus; mikroinkapsulacija; senzorska svojstva; transglutaminaza
(casein; Lactobacillus helveticus; microencapsulation; sensoric properties; set-style yoghurt; transglutaminase)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti utjecaj mikroinkapsuliranih stanica probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92 u kazeinu s TGazom i transglutaminaze na kvalitetu i senzorska svojstva čvrstog jogurta. Za proizvodnju jogurta je korišteno svježe homogenizirano mlijeko s 3, 3 % mliječne masti kojemu je dodana mikroinkapsulirana kultura L. helveticus M92 i enzim transglutaminaza, aktiviran 1, 5 h pri 55 °C. Inaktivacija enzima provedena je postupkom pasterizacije 15 min pri 85 °C. Nakon hlađenja na 43°C, mlijeko za proizvodnju čvrstog jogurta inokulirano je zamrznutom starter kulturom (BT10X i 100F) i mikroinkapsuliranom probiotičkom kulturom L. helveticus M92. Proizvedeni su i kontrolni uzorci bez dodatka mikroinkapsulirane probiotičke kulture i transglutaminaze. U radu je određivan fizikalno-kemijski sastav mlijeka i jogurta, broj živih stanica probiotičke kulture L. helveticus M92 kao i senzorska svojstva proizvedenog čvrstog jogurta.Utvrđeno je da trajanje fermentacije uzoraka probiotičkih jogurta proizvedenih s dodatkom mikroinkapsuliranih stanica probiotičkog soja L. helveticus M92 bilo kraće nego vrijeme fermentacije kontrolnih uzoraka jogurata. Rezultati senzorske analize su pokazali da su jogurti s dodatkom mikroinkapsuliranih probiotičkih stanica L. helveticus M92 i TGaze dobili bolje senzorske ocjene za svojstvo izgleda tijekom skladištenja, dok su uzorci jogurta bez dodatka TGaze dobili bolje senzorske ocjene za svojstva mirisa i okusa tijekom perioda skladištenja.Broj živih stanica probiotičke bakterije L. helveticus M92 u svim uzorcima čvrstog probiotičkog jogurta bio je veći od 106 CFU/g nakon 21 dan čuvanja pri 4 oC, što je u skladu sa zahtjevima koje moraju ispunjavati probiotički proizvodi.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Buneta, Ana
Utjecaj mikroinkapsuliranog probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92 i transglutaminze na svojstva čvrstog jogurta, 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Buneta, A. (2009) 'Utjecaj mikroinkapsuliranog probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92 i transglutaminze na svojstva čvrstog jogurta', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Buneta, Ana}, year = {2009}, pages = {58}, keywords = {\v{c}vrsti jogurt, kazein, Lactobacillus helveticus, mikroinkapsulacija, senzorska svojstva, transglutaminaza}, title = {Utjecaj mikroinkapsuliranog probioti\v{c}kog soja Lactobacillus helveticus M92 i transglutaminze na svojstva \v{c}vrstog jogurta}, keyword = {\v{c}vrsti jogurt, kazein, Lactobacillus helveticus, mikroinkapsulacija, senzorska svojstva, transglutaminaza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Buneta, Ana}, year = {2009}, pages = {58}, keywords = {casein, Lactobacillus helveticus, microencapsulation, sensoric properties, set-style yoghurt, transglutaminase}, title = {Influence of microencapsulated probiotic strain Lactobacillus helveticus M92 and transglutaminase on the properties of set-style yoghurt}, keyword = {casein, Lactobacillus helveticus, microencapsulation, sensoric properties, set-style yoghurt, transglutaminase}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font