Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 442849

Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima


Ugarčić-Hardi, Žaneta; Dumančić, Gabrijela; Koceva Komlenić, Daliborka; Jukić, Marko
Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima // Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 6 (2010), 21. (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 442849 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima
(Salt content in croatian's bakery products)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Dumančić, Gabrijela ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Jukić, Marko

Izvornik
Hrvatski časopis za javno zdravstvo (1845-3082) 6 (2010), 21;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
smanjenje unosa soli; pekarski proizvodi
(salt reduction; bakery products)

Sažetak
Visoki krvni tlak je glavni uzročni čimbenik srčanih bolesti i moždanog udara, koji može biti uspješno smanjen redukcijom unosa natrija (preko kuhinjske soli) u prehrani. Unos soli za stanovništvo diljem Europe, pa tako i Hrvatske, je visok i premašuje količine potrebne za normalno funkcioniranje. Prosječan unos soli u svijetu iznosi oko 10-13 g/dan, a u Hrvatskoj i više. Preporuke svjetske zdravstvene organizacije su 5-6 g/dan.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta; Dumančić, Gabrijela; Koceva Komlenić, Daliborka; Jukić, Marko
Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima // Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 6 (2010), 21. (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Ugarčić-Hardi, Ž., Dumančić, G., Koceva Komlenić, D. & Jukić, M. (2010) Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima. Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 6 (21).
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Duman\v{c}i\'{c}, Gabrijela and Koceva Komleni\'{c}, Daliborka and Juki\'{c}, Marko}, year = {2010}, keywords = {smanjenje unosa soli, pekarski proizvodi}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za javno zdravstvo}, volume = {6}, number = {21}, issn = {1845-3082}, title = {Koli\v{c}ina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima}, keyword = {smanjenje unosa soli, pekarski proizvodi} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Duman\v{c}i\'{c}, Gabrijela and Koceva Komleni\'{c}, Daliborka and Juki\'{c}, Marko}, year = {2010}, keywords = {salt reduction, bakery products}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za javno zdravstvo}, volume = {6}, number = {21}, issn = {1845-3082}, title = {Salt content in croatian's bakery products}, keyword = {salt reduction, bakery products} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font