Pregled bibliografske jedinice broj: 442849
Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima
Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima // Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 6 (2010), 21. (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 442849 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima
(Salt content in croatian's bakery products)
Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Dumančić, Gabrijela ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Jukić, Marko
Izvornik
Hrvatski časopis za javno zdravstvo (1845-3082) 6
(2010), 21;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
smanjenje unosa soli; pekarski proizvodi
(salt reduction; bakery products)
Sažetak
Visoki krvni tlak je glavni uzročni čimbenik srčanih bolesti i moždanog udara, koji može biti uspješno smanjen redukcijom unosa natrija (preko kuhinjske soli) u prehrani. Unos soli za stanovništvo diljem Europe, pa tako i Hrvatske, je visok i premašuje količine potrebne za normalno funkcioniranje. Prosječan unos soli u svijetu iznosi oko 10-13 g/dan, a u Hrvatskoj i više. Preporuke svjetske zdravstvene organizacije su 5-6 g/dan.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek