Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 442841

Mogućnosti smanjenja soli u pekarskim proizvodima


Ugarčić-Hardi, Žaneta
Mogućnosti smanjenja soli u pekarskim proizvodima // Hipertenzija i sol
Osijek, Hrvatska, 2009. (plenarno, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)


CROSBI ID: 442841 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti smanjenja soli u pekarskim proizvodima
(Possibilities to salt reduction in bakery products)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni

Skup
Hipertenzija i sol

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 22.05.2009

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
kruh; smanjenje soli; pekarski proizvodi
(bread; salt reduction; bakery products)

Sažetak
Dodatak soli pri proizvodnji pekarskih proizvoda je različit u pojedinim zemljama i iznosi 1-2 %. U Hrvatskoj iznosi ~2 %, što znači da se dodaje 2g soli na 100g brašna. Primarna upotreba soli je poboljšanje okusa pekarskih proizvoda. Osim utjecaja na okus dodatak soli ima i tehnološki aspekt. Međutim, iako dodatak soli utječe na okus i tehnološka svojstva proizvoda, istraživanja pokazuju da bi se njegov dodatak u standardnim pekarskim proizvodima mogao smanjiti do 25%, bez značajnijeg utjecaja na kakvoću proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta
Mogućnosti smanjenja soli u pekarskim proizvodima // Hipertenzija i sol
Osijek, Hrvatska, 2009. (plenarno, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
Ugarčić-Hardi, Ž. (2009) Mogućnosti smanjenja soli u pekarskim proizvodima. U: Hipertenzija i sol.
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, year = {2009}, keywords = {kruh, smanjenje soli, pekarski proizvodi}, title = {Mogu\'{c}nosti smanjenja soli u pekarskim proizvodima}, keyword = {kruh, smanjenje soli, pekarski proizvodi}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, year = {2009}, keywords = {bread, salt reduction, bakery products}, title = {Possibilities to salt reduction in bakery products}, keyword = {bread, salt reduction, bakery products}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font