Pregled bibliografske jedinice broj: 441717
Korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju
Korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 441717 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju
(Corelation two methods by determing milk fat in milk and cream)
Autori
Sindičić, Matilda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.01
Godina
2009
Stranica
32
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
mlijeko; vrhnje; metoda po Gerberu; metoda po Roederu; infracrvena spektrometrija
(milk fat; milk; cream; Gerber method; Roeder method; infrared spectrometry)
Sažetak
U radu je utvrđivana korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju. Za analizu mlijeka korištena je metoda po Gerberu, koja se temelji na kemijskom otapanju kazeina i zaštitne opne kuglica masti, i metoda infracrvene spektrometrije. Za analizu vrhnja korištena je gravimetrijska metoda po Roederu i Gerberu, najtočnija brza metoda za određivanje udjela masti u vrhnju, te metoda infracrvene spektrometrije. Analizirano je po pet uzoraka steriliziranog mlijeka sa 0, 9% i 3, 8% mliječne masti, pasteriziranog mlijeka sa 1, 5% i 3, 2% mliječne masti te vrhnja sa 12, 30 i 39% mliječne masti. Rezultati su pokazali da nema značajnih razlika u mjerenjima mliječne masti pomoću Gerberove (za mlijeko) odnosno Roederove metode (za vrhnje) i metode infracrvene spektrometrije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)