Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 441717

Korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju


Sindičić, Matilda
Korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 441717 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju
(Corelation two methods by determing milk fat in milk and cream)

Autori
Sindičić, Matilda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.01

Godina
2009

Stranica
32

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
mlijeko; vrhnje; metoda po Gerberu; metoda po Roederu; infracrvena spektrometrija
(milk fat; milk; cream; Gerber method; Roeder method; infrared spectrometry)

Sažetak
U radu je utvrđivana korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju. Za analizu mlijeka korištena je metoda po Gerberu, koja se temelji na kemijskom otapanju kazeina i zaštitne opne kuglica masti, i metoda infracrvene spektrometrije. Za analizu vrhnja korištena je gravimetrijska metoda po Roederu i Gerberu, najtočnija brza metoda za određivanje udjela masti u vrhnju, te metoda infracrvene spektrometrije. Analizirano je po pet uzoraka steriliziranog mlijeka sa 0, 9% i 3, 8% mliječne masti, pasteriziranog mlijeka sa 1, 5% i 3, 2% mliječne masti te vrhnja sa 12, 30 i 39% mliječne masti. Rezultati su pokazali da nema značajnih razlika u mjerenjima mliječne masti pomoću Gerberove (za mlijeko) odnosno Roederove metode (za vrhnje) i metode infracrvene spektrometrije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sindičić, Matilda
Korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sindičić, M. (2009) 'Korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sindi\v{c}i\'{c}, Matilda}, year = {2009}, pages = {32}, keywords = {mlijeko, vrhnje, metoda po Gerberu, metoda po Roederu, infracrvena spektrometrija}, title = {Korelacija dviju metoda odre\djivanja udjela mlije\v{c}ne masti u mlijeku i vrhnju}, keyword = {mlijeko, vrhnje, metoda po Gerberu, metoda po Roederu, infracrvena spektrometrija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sindi\v{c}i\'{c}, Matilda}, year = {2009}, pages = {32}, keywords = {milk fat, milk, cream, Gerber method, Roeder method, infrared spectrometry}, title = {Corelation two methods by determing milk fat in milk and cream}, keyword = {milk fat, milk, cream, Gerber method, Roeder method, infrared spectrometry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font