Pregled bibliografske jedinice broj: 44162
Odnos sirovih i ukupnih vlakana u prehrani dijela populacije Istočne Slavonije
Odnos sirovih i ukupnih vlakana u prehrani dijela populacije Istočne Slavonije, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 44162 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odnos sirovih i ukupnih vlakana u prehrani dijela populacije Istočne Slavonije
(Ratio of intakes of crude and total dietary fiber in selected population of eastern Slavonia)
Autori
Wurzberg, Stanislava
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
20.12
Godina
2000
Stranica
41
Mentor
Mandić, Milena L.
Ključne riječi
sirova vlakna; ukupna vlakna; unos hranom; Istočna Slavoija
(crude dietary fiber; total dietary fiber; dietary intake; eastern Slavonia)
Sažetak
U svrhu određivanja odnosa sirovih i ukupnih prehrambenih vlakana u prehrani dijela populacije Istočne Slavonije, provedeno je ispitivanje koje je obuhvaćalo radno sposobnu populaciju (22 žene i 11 muškaraca), srednje životne dobi (raspon 19-48 god., X=32, 82 god.). Srednji dnevni unosi sirovih i ukupnih prehrambenih vlakana dobiveni metodom duplikata dnevnih obroka znatno se razlikuju. Dnevni unos sirovih vlakana iznosi 5, 92 g, a ukupnih prehrambenih vlakana 23, 90 g. Ispitivanjem povezanosti dnevnog unosa ukupnih prehrambenih vlakana s unosom žitarica, povrća i voća dobivene su očekivane vrijednosti. Naime, pronađena je statistički značajna povezanost između ukupnih prehrambenih vlakana i unosa žitarica (r=0, 47 ; p=0, 007). Nasuprot tome, slaba korelacija utvrđena je s unosom povrća (r=0, 28, p=0, 120), kao i između unosa ukupnih prehrambenih vlakana i unosa voća (r=0, 21, p=0, 252). Budući da relativno mali broj ispitanika, njih 13, ima unos ukupnih vlakana ispod donje granice preporuka koje se kreću od 20-35 g/dan, a prema rezultatima se vidi da je prosječni dnevni unos ispitanika unutar preporučenih vrijednosti, može se zaključiti da se naši isptanici uglavnom pravilno hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA