Pregled bibliografske jedinice broj: 441519
Sinbiotički učinak probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 i inulina u dehidratiranom dijetetskom proizvodu na bazi pšenične krupice
Sinbiotički učinak probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 i inulina u dehidratiranom dijetetskom proizvodu na bazi pšenične krupice, 2009., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 441519 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sinbiotički učinak probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 i inulina u dehidratiranom dijetetskom proizvodu na bazi pšenične krupice
(Synbiotic effect of probiotic strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 and inulin in dehydrated wheat grits cereal flakes)
Autori
Hajduk, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.11
Godina
2009
Stranica
107
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
Bifidobacterium animalis subsp. lactis; dječja hrana; gastrointestinalni trakt; inulin; probiotik; prebiotik; sinbiotik
(Bifidobacterium animalis subsp. lactis; infant food; gastrointestinal tract; inulin; probiotic; prebiotic; synbiotic)
Sažetak
Priređen je novi dehidratirani dijetetski sinbiotički proizvod (probiotik i prebiotik u kombinaciji) na bazi pahuljica pšenične krupice obogaćen komercijalnim prebiotičkim pripravkom inulina i liofiliziranom probiotičkom kulturom Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, te je ispitivan utjecaj takvog matriksa na opća, tehnološka i funkcionalna probiotička svojstva B. animalis subsp. lactis BB-12. Broj živih probiotičkih stanica nakon 12 mjeseci skladištenja priređenog sinbiotičkog proizvoda pri 6 i 22 oC iznosio je više od 106 CFU/g proizvoda što je dokazano PCR metodom primjenom početnica specifičnih za Bifidobacterium vrste. Probiotički soj B. animalis subsp. lactis BB-12 preživljava proces liofilizacije u većem broju kada je čisoj kulturi dodano obrano mlijeko kao lioprotektor, a preživljavanje je bilo najbolje kada je probiotička kultura liofilizirana zajedno s pšeničnom krupicom i inulinom. Sastojci novog sinbiotičkog proizvoda djeluju zaštitno u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta gdje niski pH želučanog soka i žučne soli u tankom crijevu čine glavnu prepreku preživljavanju probiotičkih bakterija. Dokazana je dekonjugacijska aktivnost i otpornost probiotičke kulture prema žučnim solima te je ustanovljena asimilacija kolesterola tijekom rasta B. animalis subsp. lactis BB-12 u prisutnosti kolesterola i žučnih soli. Bakterija B. animalis subsp. lactis BB-12 bolje preživljava i utječe na smanjenje broja enterobakterija i klostridija u debelom crijevu pokusnih miševa kad je konzumirana u ovakvom sinbiotičkom proizvodu, u usporedbi s čistom probiotičkom kulturom. Oralna imunizacija miševa živim stanicama B. animalis subsp. lactis BB-12 u čistoj kulturi i u novom probiotičkom proizvodu stimulirala je humoralni imunološki odgovor povećanjem razine ukupnih IgA, IgG i IgM antitijela u serumima Swiss albino miševa. Ustanovljeno imunomodulacijsko djelovanje važno je funkcionalno svojstvo ovog sinbiotičkog proizvoda.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)