Pregled bibliografske jedinice broj: 439832
Kontrola kvalitete tijekom rafinacije šećera iz šećerne repe i sirovog smeđeg šećera iz šećerne trske
Kontrola kvalitete tijekom rafinacije šećera iz šećerne repe i sirovog smeđeg šećera iz šećerne trske, 2009., magistarski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 439832 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontrola kvalitete tijekom rafinacije šećera iz šećerne repe i sirovog smeđeg šećera iz šećerne trske
(Quality control during sugar refining from sugar beet and raw brown sugar from sugar cane)
Autori
Drača, Nela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
04.12
Godina
2009
Stranica
60
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
Proizvodnja šećera; šećerna repa; šećerna trska; kontrola kvalitete
(Sugar production; sugar beet; sugar cane; quality control)
Sažetak
Proizvodnja i potrošnja konzumnog šećera (saharoze) u svijetu u stalnom je porastu te danas iznosi oko 150 milijuna tona godišnje. Šećer koji se nalazi na tržištu proizveden je uglavnom iz šećerne trske i šećerne repe. Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje šećera od iznimne je važnosti jer se time ostvaruju preduvjeti za dobivanje šećera odgovarajuće kvalitete. Cilj ovog rada bio je provoditi analizu sirovina, međuproizvoda te finalnog proizvoda u procesu proizvodnje šećera iz šećerne repe i sirovog šećera iz šećerne trske. Osim toga, usporedili su se rezultati analiza dobivenih tijekom proizvodnje šećera iz različitih sirovina (iz šećerne repe i sirovog šećera iz šećerne trske). Parametri kvalitete pratili su se tijekom trajanja kampanje, koja za preradu šećera iz šećerne repe iznosi 4 mjeseca, a za preradu smeđeg tršćanog šećera 4 tjedna. Rezultati analiza poslužili su za postavljanje te eventualno korigiranje parametara tijekom procesa proizvodnje kako bi se dobio finalni proizvod (konzumni šećer) određene kakvoće, uz maksimalno iskorištenje. Analiza kvalitete konzumnog šećera pokazala je da proizvedeni šećer udovoljava „Pravilniku o šećeru i ostalim saharidima, njihovim otopinama te škrobu i škrobnim sirupima“.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)