Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 439832

Kontrola kvalitete tijekom rafinacije šećera iz šećerne repe i sirovog smeđeg šećera iz šećerne trske


Drača, Nela
Kontrola kvalitete tijekom rafinacije šećera iz šećerne repe i sirovog smeđeg šećera iz šećerne trske, 2009., magistarski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 439832 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontrola kvalitete tijekom rafinacije šećera iz šećerne repe i sirovog smeđeg šećera iz šećerne trske
(Quality control during sugar refining from sugar beet and raw brown sugar from sugar cane)

Autori
Drača, Nela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
04.12

Godina
2009

Stranica
60

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
Proizvodnja šećera; šećerna repa; šećerna trska; kontrola kvalitete
(Sugar production; sugar beet; sugar cane; quality control)

Sažetak
Proizvodnja i potrošnja konzumnog šećera (saharoze) u svijetu u stalnom je porastu te danas iznosi oko 150 milijuna tona godišnje. Šećer koji se nalazi na tržištu proizveden je uglavnom iz šećerne trske i šećerne repe. Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje šećera od iznimne je važnosti jer se time ostvaruju preduvjeti za dobivanje šećera odgovarajuće kvalitete. Cilj ovog rada bio je provoditi analizu sirovina, međuproizvoda te finalnog proizvoda u procesu proizvodnje šećera iz šećerne repe i sirovog šećera iz šećerne trske. Osim toga, usporedili su se rezultati analiza dobivenih tijekom proizvodnje šećera iz različitih sirovina (iz šećerne repe i sirovog šećera iz šećerne trske). Parametri kvalitete pratili su se tijekom trajanja kampanje, koja za preradu šećera iz šećerne repe iznosi 4 mjeseca, a za preradu smeđeg tršćanog šećera 4 tjedna. Rezultati analiza poslužili su za postavljanje te eventualno korigiranje parametara tijekom procesa proizvodnje kako bi se dobio finalni proizvod (konzumni šećer) određene kakvoće, uz maksimalno iskorištenje. Analiza kvalitete konzumnog šećera pokazala je da proizvedeni šećer udovoljava „Pravilniku o šećeru i ostalim saharidima, njihovim otopinama te škrobu i škrobnim sirupima“.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Drača, Nela
Kontrola kvalitete tijekom rafinacije šećera iz šećerne repe i sirovog smeđeg šećera iz šećerne trske, 2009., magistarski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Drača, N. (2009) 'Kontrola kvalitete tijekom rafinacije šećera iz šećerne repe i sirovog smeđeg šećera iz šećerne trske', magistarski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dra\v{c}a, Nela}, year = {2009}, pages = {60}, keywords = {Proizvodnja \v{s}e\'{c}era, \v{s}e\'{c}erna repa, \v{s}e\'{c}erna trska, kontrola kvalitete}, title = {Kontrola kvalitete tijekom rafinacije \v{s}e\'{c}era iz \v{s}e\'{c}erne repe i sirovog sme\djeg \v{s}e\'{c}era iz \v{s}e\'{c}erne trske}, keyword = {Proizvodnja \v{s}e\'{c}era, \v{s}e\'{c}erna repa, \v{s}e\'{c}erna trska, kontrola kvalitete}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dra\v{c}a, Nela}, year = {2009}, pages = {60}, keywords = {Sugar production, sugar beet, sugar cane, quality control}, title = {Quality control during sugar refining from sugar beet and raw brown sugar from sugar cane}, keyword = {Sugar production, sugar beet, sugar cane, quality control}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font