Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 439779

Proizvodnja zelenog čaja


Šaravanja, Marija
Proizvodnja zelenog čaja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 439779 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja zelenog čaja
(Production of green tea)

Autori
Šaravanja, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
05.11

Godina
2009

Stranica
15

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
zeleni čaj; Camellia sinensis
(green tea; Camellia sinensis)

Sažetak
Čaj je proizvod od obrađenog i osušenog lišća čajevca Camellia sinensis. Biljka Camellia sinensis uzgaja se na plantažama, „oblikuje“ u obliku grma, a bere više puta godišnje. Konzumira se još od drevnih vremena, a smatra se da potiče iz Kine. U Europi se čaj najviše konzumira u sjevernim zemljama. U 18. stoljeću u Engleskoj popularnost čaja nadvladala je kavu, te je od tada postao nacionalnim napitkom. Prema stupnju fermentacije razlikujemo nekoliko vrsta čajeva: crni, zeleni, oolong, bijeli, Rooibos čaj, biljni čajevi, voćni čajevi, te aromatizirani čajevi. Zeleni čaj je nefermentirani čaj, a proces proizvodnje provodi se tako da ubrano lišće prvo ide na mekšanje i dehidrataciju. Omekšano lišće se zagrijava prženjem ili vodenom parom. Nakon toga slijedi proces uvijanja i sušenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šaravanja, Marija
Proizvodnja zelenog čaja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šaravanja, M. (2009) 'Proizvodnja zelenog čaja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}aravanja, Marija}, year = {2009}, pages = {15}, keywords = {zeleni \v{c}aj, Camellia sinensis}, title = {Proizvodnja zelenog \v{c}aja}, keyword = {zeleni \v{c}aj, Camellia sinensis}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}aravanja, Marija}, year = {2009}, pages = {15}, keywords = {green tea, Camellia sinensis}, title = {Production of green tea}, keyword = {green tea, Camellia sinensis}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font