Pregled bibliografske jedinice broj: 439779
Proizvodnja zelenog čaja
Proizvodnja zelenog čaja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 439779 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja zelenog čaja
(Production of green tea)
Autori
Šaravanja, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
05.11
Godina
2009
Stranica
15
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
zeleni čaj; Camellia sinensis
(green tea; Camellia sinensis)
Sažetak
Čaj je proizvod od obrađenog i osušenog lišća čajevca Camellia sinensis. Biljka Camellia sinensis uzgaja se na plantažama, „oblikuje“ u obliku grma, a bere više puta godišnje. Konzumira se još od drevnih vremena, a smatra se da potiče iz Kine. U Europi se čaj najviše konzumira u sjevernim zemljama. U 18. stoljeću u Engleskoj popularnost čaja nadvladala je kavu, te je od tada postao nacionalnim napitkom. Prema stupnju fermentacije razlikujemo nekoliko vrsta čajeva: crni, zeleni, oolong, bijeli, Rooibos čaj, biljni čajevi, voćni čajevi, te aromatizirani čajevi. Zeleni čaj je nefermentirani čaj, a proces proizvodnje provodi se tako da ubrano lišće prvo ide na mekšanje i dehidrataciju. Omekšano lišće se zagrijava prženjem ili vodenom parom. Nakon toga slijedi proces uvijanja i sušenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)