Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 439703

Optimiranje i modeliranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije polifenolnih spojeva iz ekološki uzgojenog zrna soje


Bešvir, Željka
Optimiranje i modeliranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije polifenolnih spojeva iz ekološki uzgojenog zrna soje, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 439703 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje i modeliranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije polifenolnih spojeva iz ekološki uzgojenog zrna soje
(Optimization and modelling of solid-liquid extraction process of polyphenolic compounds from organically grown soybeans)

Autori
Bešvir, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
21.12

Godina
2009

Stranica
51

Mentor
Velić, Darko

Neposredni voditelj
Jokić, Stela

Ključne riječi
ekstrakcija kruto-tekuće; zrna soje; ukupni polifenoli; modeliranje; optimiranje; kinetika; ekološki uzgoj
(solid-liquid extraction; soybeans; total polyphenols; modeling; optimization; kinetic; organic growth)

Sažetak
U radu je provedeno ispitivanje utjecaja otapala, temperature i vremena ekstrakcije na ekstraktibilnost ukupnih polifenola iz usitnjenog, ekološki uzgojenog zrna soje, sorte „Ika“, srednjeg promjera čestica 0, 5796 mm. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj otapala (voda ; te 50, 60, 70 i 80%-tna vodena otopina etanola) kojim bi se, pri temperaturi 50 °C nakon 60 minuta, postigla najveća ekstraktibilnost ukupnih polifenola iz ekološki uzgojenog zrna soje. Najučinkovitije otapalo (50%-tna vodena otopina etanola) korišteno je u daljnjem istraživanju, u svrhu praćenja kinetike i modeliranja kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola. Koncentracija ekstrahiranih ukupnih polifenola praćena je pri različitim temperaturama (26 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C i 80 °C) tijekom 120 minuta, uz omjer kruto-tekuće 20 mL/g. Koncentracije ekstrahiranih ukupnih polifenola su određene spektrofotometrijskom Folin-Ciocalteuovom mikrometodom. U svrhu opisivanja kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenolnih spojeva iz usitnjenog zrna soje, sorte „Ika“, korišteni su različiti matematički modeli (Pelegov, Pageov i Logaritamski model). Utvrđen je značajni utjecaj otapala, temperature i vremena ekstrakcije na kinetiku i prinos ukupnih polifenolnih spojeva iz usitnjenog, ekološki uzgojenog, zrna soje sorte „Ika“. Dobiveni rezultati pokazali su da je najveća učinkovitost ekstrakcije postignuta pri temperaturi od 80 °C nakon 120 minuta (4, 248 mg GAE/gs.tv.), primjenom 50%-tne vodene otopine etanola. Dokazano je da povišenjem temperature i produljenjem trajanja ekstrakcije, prinos ukupnih polifenola raste. Matematički modeli, korišteni u svrhu modeliranja i optimiranja procesa kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz ekološki uzgojenog zrna soje, pokazali su zadovoljavajuća slaganja s eksperimentalno dobivenim podacima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-3497 - Razvoj integriranih postupaka i procesa dehidratacije bioloških materijala

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Darko Velić (mentor)

Avatar Url Stela Jokić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bešvir, Željka
Optimiranje i modeliranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije polifenolnih spojeva iz ekološki uzgojenog zrna soje, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bešvir, Ž. (2009) 'Optimiranje i modeliranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije polifenolnih spojeva iz ekološki uzgojenog zrna soje', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Be\v{s}vir, \v{Z}eljka}, year = {2009}, pages = {51}, keywords = {ekstrakcija kruto-teku\'{c}e, zrna soje, ukupni polifenoli, modeliranje, optimiranje, kinetika, ekolo\v{s}ki uzgoj}, title = {Optimiranje i modeliranje procesa kruto-teku\'{c}e ekstrakcije polifenolnih spojeva iz ekolo\v{s}ki uzgojenog zrna soje}, keyword = {ekstrakcija kruto-teku\'{c}e, zrna soje, ukupni polifenoli, modeliranje, optimiranje, kinetika, ekolo\v{s}ki uzgoj}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Be\v{s}vir, \v{Z}eljka}, year = {2009}, pages = {51}, keywords = {solid-liquid extraction, soybeans, total polyphenols, modeling, optimization, kinetic, organic growth}, title = {Optimization and modelling of solid-liquid extraction process of polyphenolic compounds from organically grown soybeans}, keyword = {solid-liquid extraction, soybeans, total polyphenols, modeling, optimization, kinetic, organic growth}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font