Pregled bibliografske jedinice broj: 439703
Optimiranje i modeliranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije polifenolnih spojeva iz ekološki uzgojenog zrna soje
Optimiranje i modeliranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije polifenolnih spojeva iz ekološki uzgojenog zrna soje, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 439703 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje i modeliranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije polifenolnih spojeva iz ekološki uzgojenog zrna soje
(Optimization and modelling of solid-liquid extraction process of polyphenolic compounds from organically grown soybeans)
Autori
Bešvir, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.12
Godina
2009
Stranica
51
Mentor
Velić, Darko
Neposredni voditelj
Jokić, Stela
Ključne riječi
ekstrakcija kruto-tekuće; zrna soje; ukupni polifenoli; modeliranje; optimiranje; kinetika; ekološki uzgoj
(solid-liquid extraction; soybeans; total polyphenols; modeling; optimization; kinetic; organic growth)
Sažetak
U radu je provedeno ispitivanje utjecaja otapala, temperature i vremena ekstrakcije na ekstraktibilnost ukupnih polifenola iz usitnjenog, ekološki uzgojenog zrna soje, sorte „Ika“, srednjeg promjera čestica 0, 5796 mm. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj otapala (voda ; te 50, 60, 70 i 80%-tna vodena otopina etanola) kojim bi se, pri temperaturi 50 °C nakon 60 minuta, postigla najveća ekstraktibilnost ukupnih polifenola iz ekološki uzgojenog zrna soje. Najučinkovitije otapalo (50%-tna vodena otopina etanola) korišteno je u daljnjem istraživanju, u svrhu praćenja kinetike i modeliranja kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola. Koncentracija ekstrahiranih ukupnih polifenola praćena je pri različitim temperaturama (26 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C i 80 °C) tijekom 120 minuta, uz omjer kruto-tekuće 20 mL/g. Koncentracije ekstrahiranih ukupnih polifenola su određene spektrofotometrijskom Folin-Ciocalteuovom mikrometodom. U svrhu opisivanja kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenolnih spojeva iz usitnjenog zrna soje, sorte „Ika“, korišteni su različiti matematički modeli (Pelegov, Pageov i Logaritamski model). Utvrđen je značajni utjecaj otapala, temperature i vremena ekstrakcije na kinetiku i prinos ukupnih polifenolnih spojeva iz usitnjenog, ekološki uzgojenog, zrna soje sorte „Ika“. Dobiveni rezultati pokazali su da je najveća učinkovitost ekstrakcije postignuta pri temperaturi od 80 °C nakon 120 minuta (4, 248 mg GAE/gs.tv.), primjenom 50%-tne vodene otopine etanola. Dokazano je da povišenjem temperature i produljenjem trajanja ekstrakcije, prinos ukupnih polifenola raste. Matematički modeli, korišteni u svrhu modeliranja i optimiranja procesa kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz ekološki uzgojenog zrna soje, pokazali su zadovoljavajuća slaganja s eksperimentalno dobivenim podacima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-3497 - Razvoj integriranih postupaka i procesa dehidratacije bioloških materijala
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek