Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 439327

Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji


Režek Jambrak, Anet; Lelas, Vesna; Herceg, Zoran; Badanjak, Marija; Batur, Verica; Muža, Mislav
Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji // Mljekarstvo, 59 (2009), 4; 267-281 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 439327 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji
(Advantages and disadvantages of high power ultrasound application in the dairy industry)

Autori
Režek Jambrak, Anet ; Lelas, Vesna ; Herceg, Zoran ; Badanjak, Marija ; Batur, Verica ; Muža, Mislav

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 59 (2009), 4; 267-281

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
ultrazvuk visoke snage (HPU); mljekarska industrija; kavitacija; oksidacija; kvaliteta
(power ultrasound (HPU); dairy industry; cavitation; oxidation; quality)

Sažetak
Konzerviranje hrane termičkom sterilizacijom još uvijek je najčešći oblik konzerviranja. Međutim, osim poželjnog učinka na mikroorganizme, povišena temperatura istovremeno izaziva značajne promjene na nutritivnim i organoleptičkim značajkama hrane. Gubitak kvalitete proizvoda može biti povezan s deformacijom strukture i teksture, modifikacijom makromolekula i stvaranjem novih tvari iz reakcija kataliziranih toplinom. Ultrazvuk je pritom jedna od novih metoda koja može uvelike pomoći različitim procesima u prehrambenoj industriji. Nove primjene ultrazvuka visoke snage (HPU) uključuju uništavanje mikroorganizama, pomoć kod membranskih procesa, poboljšavanje teksture mliječnih proizvoda, poboljšavanje funkcionalnih i tehnoloških značajki proteina itd. Ultrazvuk se već uspješno primjenjuje u postupcima emulgiranja i homogenizacije mlijeka, ali je pritom nužno voditi računa o mogućim negativnim promjenama, kao što su oksidacija masti, uništavanje enzima te denaturacija proteina. Pravilna primjena ultrazvuka zahtijeva primjenu odgovarajuće snage, amplitude zvučnog vala i frekvencije ultrazvuka, ali i optimalno vrijeme tretiranja kod nižih temperatura kako bi se izbjegle nepoželjne promjene tretiranog materijala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Režek Jambrak, Anet; Lelas, Vesna; Herceg, Zoran; Badanjak, Marija; Batur, Verica; Muža, Mislav
Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji // Mljekarstvo, 59 (2009), 4; 267-281 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Režek Jambrak, A., Lelas, V., Herceg, Z., Badanjak, M., Batur, V. & Muža, M. (2009) Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji. Mljekarstvo, 59 (4), 267-281.
@article{article, author = {Re\v{z}ek Jambrak, Anet and Lelas, Vesna and Herceg, Zoran and Badanjak, Marija and Batur, Verica and Mu\v{z}a, Mislav}, year = {2009}, pages = {267-281}, keywords = {ultrazvuk visoke snage (HPU), mljekarska industrija, kavitacija, oksidacija, kvaliteta}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji}, keyword = {ultrazvuk visoke snage (HPU), mljekarska industrija, kavitacija, oksidacija, kvaliteta} }
@article{article, author = {Re\v{z}ek Jambrak, Anet and Lelas, Vesna and Herceg, Zoran and Badanjak, Marija and Batur, Verica and Mu\v{z}a, Mislav}, year = {2009}, pages = {267-281}, keywords = {power ultrasound (HPU), dairy industry, cavitation, oxidation, quality}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Advantages and disadvantages of high power ultrasound application in the dairy industry}, keyword = {power ultrasound (HPU), dairy industry, cavitation, oxidation, quality} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • SCI Expanded





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font