Pregled bibliografske jedinice broj: 439327
Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji
Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji // Mljekarstvo, 59 (2009), 4; 267-281 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 439327 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prednosti i nedostaci primjene ultrazvuka visoke snage u mljekarskoj industriji
(Advantages and disadvantages of high power ultrasound application in the dairy industry)
Autori
Režek Jambrak, Anet ; Lelas, Vesna ; Herceg, Zoran ; Badanjak, Marija ; Batur, Verica ; Muža, Mislav
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 59
(2009), 4;
267-281
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
ultrazvuk visoke snage (HPU); mljekarska industrija; kavitacija; oksidacija; kvaliteta
(power ultrasound (HPU); dairy industry; cavitation; oxidation; quality)
Sažetak
Konzerviranje hrane termičkom sterilizacijom još uvijek je najčešći oblik konzerviranja. Međutim, osim poželjnog učinka na mikroorganizme, povišena temperatura istovremeno izaziva značajne promjene na nutritivnim i organoleptičkim značajkama hrane. Gubitak kvalitete proizvoda može biti povezan s deformacijom strukture i teksture, modifikacijom makromolekula i stvaranjem novih tvari iz reakcija kataliziranih toplinom. Ultrazvuk je pritom jedna od novih metoda koja može uvelike pomoći različitim procesima u prehrambenoj industriji. Nove primjene ultrazvuka visoke snage (HPU) uključuju uništavanje mikroorganizama, pomoć kod membranskih procesa, poboljšavanje teksture mliječnih proizvoda, poboljšavanje funkcionalnih i tehnoloških značajki proteina itd. Ultrazvuk se već uspješno primjenjuje u postupcima emulgiranja i homogenizacije mlijeka, ali je pritom nužno voditi računa o mogućim negativnim promjenama, kao što su oksidacija masti, uništavanje enzima te denaturacija proteina. Pravilna primjena ultrazvuka zahtijeva primjenu odgovarajuće snage, amplitude zvučnog vala i frekvencije ultrazvuka, ali i optimalno vrijeme tretiranja kod nižih temperatura kako bi se izbjegle nepoželjne promjene tretiranog materijala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zoran Herceg
(autor)
Anet Režek Jambrak
(autor)
Vesna Lelas
(autor)
Marija Badanjak Sabolović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- SCI Expanded