Pregled bibliografske jedinice broj: 437693
Usporedba dviju metoda određivanja udjela suhe tvari i mliječne masti u sirovom mlijeku, te kontrola patvorenja
Usporedba dviju metoda određivanja udjela suhe tvari i mliječne masti u sirovom mlijeku, te kontrola patvorenja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 437693 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba dviju metoda određivanja udjela suhe tvari i mliječne masti u sirovom mlijeku, te kontrola patvorenja
(A comparison of two methods for determining the precentage of dry matter and milk fat in raw milk and adulteration control)
Autori
Ježina, Franka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.12
Godina
2009
Stranica
45
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
infracrvena spektroskopija; acidobutirometrijska metoda; referentna metoda; patvorenje; statistička analiza
(infrared spectroscopy; acidobutyrometric method; reference method; adulteration; statistical analysis)
Sažetak
U radu je određivan udjel mliječne masti i suhe tvari u uzorcima sirovog mlijeka s ciljem usporedbe analitičkih metoda: metode infracrvene spektroskopije i acidobutirometrijske Gerber metode, odnosno referentne metode određivanja suhe tvari. Mjerenjem gustoće (laktodenzimetrom) i točke ledišta (termistor-krioskopskom metodom) ispitivano je da li su uzorci sirovog mlijeka patvoreni. Na temelju statističke analize rezultata može se zaključiti kako metode imaju podjednaku točnost. Vrijednosti udjela suhe tvari, mliječne masti, te gustoće i točke ledišta odgovaraju temeljnim zahtjevima kakvoće mlijeka utvrđenih Pravilnikom o kakvoći svježeg sirovog mlijeka i može se zaključiti da uzorci sirovog mlijeka nisu patvoreni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)