Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 437693

Usporedba dviju metoda određivanja udjela suhe tvari i mliječne masti u sirovom mlijeku, te kontrola patvorenja


Ježina, Franka
Usporedba dviju metoda određivanja udjela suhe tvari i mliječne masti u sirovom mlijeku, te kontrola patvorenja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 437693 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba dviju metoda određivanja udjela suhe tvari i mliječne masti u sirovom mlijeku, te kontrola patvorenja
(A comparison of two methods for determining the precentage of dry matter and milk fat in raw milk and adulteration control)

Autori
Ježina, Franka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.12

Godina
2009

Stranica
45

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
infracrvena spektroskopija; acidobutirometrijska metoda; referentna metoda; patvorenje; statistička analiza
(infrared spectroscopy; acidobutyrometric method; reference method; adulteration; statistical analysis)

Sažetak
U radu je određivan udjel mliječne masti i suhe tvari u uzorcima sirovog mlijeka s ciljem usporedbe analitičkih metoda: metode infracrvene spektroskopije i acidobutirometrijske Gerber metode, odnosno referentne metode određivanja suhe tvari. Mjerenjem gustoće (laktodenzimetrom) i točke ledišta (termistor-krioskopskom metodom) ispitivano je da li su uzorci sirovog mlijeka patvoreni. Na temelju statističke analize rezultata može se zaključiti kako metode imaju podjednaku točnost. Vrijednosti udjela suhe tvari, mliječne masti, te gustoće i točke ledišta odgovaraju temeljnim zahtjevima kakvoće mlijeka utvrđenih Pravilnikom o kakvoći svježeg sirovog mlijeka i može se zaključiti da uzorci sirovog mlijeka nisu patvoreni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ježina, Franka
Usporedba dviju metoda određivanja udjela suhe tvari i mliječne masti u sirovom mlijeku, te kontrola patvorenja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ježina, F. (2009) 'Usporedba dviju metoda određivanja udjela suhe tvari i mliječne masti u sirovom mlijeku, te kontrola patvorenja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Je\v{z}ina, Franka}, year = {2009}, pages = {45}, keywords = {infracrvena spektroskopija, acidobutirometrijska metoda, referentna metoda, patvorenje, statisti\v{c}ka analiza}, title = {Usporedba dviju metoda odre\djivanja udjela suhe tvari i mlije\v{c}ne masti u sirovom mlijeku, te kontrola patvorenja}, keyword = {infracrvena spektroskopija, acidobutirometrijska metoda, referentna metoda, patvorenje, statisti\v{c}ka analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Je\v{z}ina, Franka}, year = {2009}, pages = {45}, keywords = {infrared spectroscopy, acidobutyrometric method, reference method, adulteration, statistical analysis}, title = {A comparison of two methods for determining the precentage of dry matter and milk fat in raw milk and adulteration control}, keyword = {infrared spectroscopy, acidobutyrometric method, reference method, adulteration, statistical analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font