Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 437566

Utjecaj toplinskog tretmana na fizikalno-kemijske karakteristike i antioksidativni kapacitet meda


Bagarić, Blanka
Utjecaj toplinskog tretmana na fizikalno-kemijske karakteristike i antioksidativni kapacitet meda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 437566 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj toplinskog tretmana na fizikalno-kemijske karakteristike i antioksidativni kapacitet meda
(Effect of heat treatment on physico-chemical characteristics and antioxidant capacity of honey)

Autori
Bagarić, Blanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
17.07

Godina
2009

Stranica
48

Mentor
Primorac, Ljiljana

Neposredni voditelj
Flanjak, Ivana

Ključne riječi
med kestena i kadulje; toplinski tretman; fizikalno-kemijske karakteristike; antioksidativni kapacitet
(chestnut honey; sage honey; heat treatment; physico-chemical characteristics; antioxidant capacity)

Sažetak
Zadatak ovog rada bio je ispitati utjecaj toplinskih tretmana na izabrane fizikalno-kemijske karakteristike, antioksidativni kapacitet i udio ukupnih polifenola meda. Analizirano je 7 uzoraka meda od pčelara deklariranih kao kesten (Castanea sativa Mill.) i 5 uzoraka deklariranih kao kadulja (Salvia officinalis L.). Provedena je peludna analiza, a od fizikalno-kemijskih parametara određen je: udio vode, električna provodnost, sastav i udio šećera, intenzitet boje (Lovibond i spektrofotometrijsko određivanje boje), udio HMF-a, aktivnost enzima invertaze i dijastaze, udio ukupnih polifenola te antioksidativni kapacitet (FRAP i DPPH metodom). Med je zagrijavan na 45° C tijekom 48 sati i na 65° C tijekom 6 sati. U odnosu na uzorke koji nisu toplinski tretirani utvrđena je promjena slijedećih parametara: smanjenje aktivnosti enzima invertaze i dijastaze, povećanje udjela HMF-a, antioksidativnog kapaciteta, udjela ukupnih polifenola te pojačanje intenziteta boje, koje je izraženije kod meda kadulje. Sve su promjene puno izraženije kod uzoraka zagrijavanih na 65° C tijekom 6 sati, nego kod uzoraka zagrijavanih na 45° C tijekom 48 sati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Avatar Url Ljiljana Primorac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bagarić, Blanka
Utjecaj toplinskog tretmana na fizikalno-kemijske karakteristike i antioksidativni kapacitet meda, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Bagarić, B. (2009) 'Utjecaj toplinskog tretmana na fizikalno-kemijske karakteristike i antioksidativni kapacitet meda', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bagari\'{c}, Blanka}, year = {2009}, pages = {48}, keywords = {med kestena i kadulje, toplinski tretman, fizikalno-kemijske karakteristike, antioksidativni kapacitet}, title = {Utjecaj toplinskog tretmana na fizikalno-kemijske karakteristike i antioksidativni kapacitet meda}, keyword = {med kestena i kadulje, toplinski tretman, fizikalno-kemijske karakteristike, antioksidativni kapacitet}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bagari\'{c}, Blanka}, year = {2009}, pages = {48}, keywords = {chestnut honey, sage honey, heat treatment, physico-chemical characteristics, antioxidant capacity}, title = {Effect of heat treatment on physico-chemical characteristics and antioxidant capacity of honey}, keyword = {chestnut honey, sage honey, heat treatment, physico-chemical characteristics, antioxidant capacity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font