Pregled bibliografske jedinice broj: 43700
Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva ultrafiltrirane kisele i slatke sirutke
Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva ultrafiltrirane kisele i slatke sirutke // Mljekarstvo, 49 (1999), 3; 139-152 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 43700 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva ultrafiltrirane kisele i slatke sirutke
(Influence of hydrocolloid addition on the rheological properties of sour and sweet ultrafiltered whey)
Autori
Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Rimac, Suzana ; Šimundić, Borislav
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 49
(1999), 3;
139-152
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Reološka svojstva; hidrokoloidi; ultrafiltrirana sirutka
(Rheological properties; hydrocolloids; ultrafiltered whey)
Sažetak
Hidrokoloidi, makromolekularni spojevi uglavnom iz grupe ugljikohidrata, dodaju se pojeidnim prehrambenim proizvodima u svhru postizanja određenih reoloških svojstava, sprečavanja sinereze, povećanja viskoznosti i sstabilnosti. U ovom radu ispitivan je utjecaj nekoliko hidrokoloida na osnovi karboksimemtilceluloze na reološka svojstva modelnih otopina ultrafiltrirane kisele i slatke sirutke. Mjerenja su provedena pomoću rotacionog reometra Brookfield D-III, na temperaturi od 20 oC. Reološki parametri određeni su upotrebom Ostwald-Reinerovog zakona. Rezultati ispitivanja su pokazali da svi ispitivani sustavi imaju nenewtonski karakter, te da ovisno o sastavu odnosno pH otopine te udjelu hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilaltantna svojstva. Svi hidrokoloidi, a posebno YO-EH, značajno su utjecali na povećanje viskoznosti ispitivanih otopina. Uočeno je da su vodene otopine hidrokoloida imale znatno veće vrijednosti viskoziteta od odotpina pripremljelnih s ultrafiltriranom sirutkom. Modelne otopine pripremljene s ultrafiltriranom kiselom sirutkom imale su znatno manju viskoznost od otopina priporemljelnih s ultrafilltiranom slatkom sirutkom.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058408
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Lelas
(autor)
Borislav Šimundić
(autor)
Suzana Rimac Brnčić
(autor)
Zoran Herceg
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Dairy Sience Abstracts