Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 43700

Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva ultrafiltrirane kisele i slatke sirutke


Herceg, Zoran; Hegedušić, Vesna; Rimac, Suzana; Šimundić, Borislav
Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva ultrafiltrirane kisele i slatke sirutke // Mljekarstvo, 49 (1999), 3; 139-152 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 43700 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva ultrafiltrirane kisele i slatke sirutke
(Influence of hydrocolloid addition on the rheological properties of sour and sweet ultrafiltered whey)

Autori
Herceg, Zoran ; Hegedušić, Vesna ; Rimac, Suzana ; Šimundić, Borislav

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 49 (1999), 3; 139-152

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Reološka svojstva; hidrokoloidi; ultrafiltrirana sirutka
(Rheological properties; hydrocolloids; ultrafiltered whey)

Sažetak
Hidrokoloidi, makromolekularni spojevi uglavnom iz grupe ugljikohidrata, dodaju se pojeidnim prehrambenim proizvodima u svhru postizanja određenih reoloških svojstava, sprečavanja sinereze, povećanja viskoznosti i sstabilnosti. U ovom radu ispitivan je utjecaj nekoliko hidrokoloida na osnovi karboksimemtilceluloze na reološka svojstva modelnih otopina ultrafiltrirane kisele i slatke sirutke. Mjerenja su provedena pomoću rotacionog reometra Brookfield D-III, na temperaturi od 20 oC. Reološki parametri određeni su upotrebom Ostwald-Reinerovog zakona. Rezultati ispitivanja su pokazali da svi ispitivani sustavi imaju nenewtonski karakter, te da ovisno o sastavu odnosno pH otopine te udjelu hidrokoloida pokazuju pseudoplastična ili dilaltantna svojstva. Svi hidrokoloidi, a posebno YO-EH, značajno su utjecali na povećanje viskoznosti ispitivanih otopina. Uočeno je da su vodene otopine hidrokoloida imale znatno veće vrijednosti viskoziteta od odotpina pripremljelnih s ultrafiltriranom sirutkom. Modelne otopine pripremljene s ultrafiltriranom kiselom sirutkom imale su znatno manju viskoznost od otopina priporemljelnih s ultrafilltiranom slatkom sirutkom.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058408

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Herceg, Zoran; Hegedušić, Vesna; Rimac, Suzana; Šimundić, Borislav
Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva ultrafiltrirane kisele i slatke sirutke // Mljekarstvo, 49 (1999), 3; 139-152 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Herceg, Z., Hegedušić, V., Rimac, S. & Šimundić, B. (1999) Utjecaj dodatka hidrokoloida na reološka svojstva ultrafiltrirane kisele i slatke sirutke. Mljekarstvo, 49 (3), 139-152.
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Hegedu\v{s}i\'{c}, Vesna and Rimac, Suzana and \v{S}imundi\'{c}, Borislav}, year = {1999}, pages = {139-152}, keywords = {Reolo\v{s}ka svojstva, hidrokoloidi, ultrafiltrirana sirutka}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {49}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj dodatka hidrokoloida na reolo\v{s}ka svojstva ultrafiltrirane kisele i slatke sirutke}, keyword = {Reolo\v{s}ka svojstva, hidrokoloidi, ultrafiltrirana sirutka} }
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Hegedu\v{s}i\'{c}, Vesna and Rimac, Suzana and \v{S}imundi\'{c}, Borislav}, year = {1999}, pages = {139-152}, keywords = {Rheological properties, hydrocolloids, ultrafiltered whey}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {49}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Influence of hydrocolloid addition on the rheological properties of sour and sweet ultrafiltered whey}, keyword = {Rheological properties, hydrocolloids, ultrafiltered whey} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Dairy Sience Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font