Pregled bibliografske jedinice broj: 436932
Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus casei u zobenom mlijeku
Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus casei u zobenom mlijeku, 2009., diplomski rad, Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije, Karlovac
CROSBI ID: 436932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus casei u zobenom mlijeku
(Influence of glucose addition on growth and survival of bacteria Lactobacillus casei in oatmilk)
Autori
Turković, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije
Mjesto
Karlovac
Datum
02.07
Godina
2009
Stranica
39
Mentor
Matijević, Bojan
Ključne riječi
glukoza; Lactobaacillus casei Lc-01; rast; preživljavanje; zobeno mlijeko
(glucose; Lactobacillus casei Lc-01; growth; survival; oatmilk)
Sažetak
Ovim radom je istražen utjecaj glukoze na rast probiotičkog soja Lactobacillus casei Lc-01 u zobenom mlijeku kao i preživljavanje tijekom 28 dana čuvanja na hladnom. Fermentacija uzoraka zobenog mlijeka bez, te 2, 5 i 5% glukoze, provedena je na 37 °C do pH- vrijednosti oko 4, 6. Fermentacija je trajala oko 10, 5 sati. Broj živih stanica Lactobacillus casei Lc-01 na početku fermentacije bio je oko 7, 7 log CFU/ml u svim uzorcima. Lactobacillus casei Lc-01 je dobro rastao u zobenom mlijeku, a bolji porast bakterija je zabilježen kod uzoraka s 5% glukoze (Δlog CFU/mL oko 2, 72) u odnosu na kontrolni uzorak (Δlog CFU/mL oko 1, 71). Tijekom 28 dana čuvanja zabilježen je pad pH- vrijednosti zobenog mlijeka (oko 3, 65). Broj živih stanica Lactobacillus casei Lc-01 bio je stabilan cijelo vrijeme čuvanja (9, 5 log CFU/ml). Dodatak glukoze je utjecao na rast, ali ne i na preživljavanje probiotičkog soja Lactobacillus casei Lc-01 u fermentiranom zobenom mlijeku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Bojan Matijevic
(mentor)