Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 436932

Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus casei u zobenom mlijeku


Turković, Monika
Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus casei u zobenom mlijeku, 2009., diplomski rad, Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije, Karlovac


CROSBI ID: 436932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus casei u zobenom mlijeku
(Influence of glucose addition on growth and survival of bacteria Lactobacillus casei in oatmilk)

Autori
Turković, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije

Mjesto
Karlovac

Datum
02.07

Godina
2009

Stranica
39

Mentor
Matijević, Bojan

Ključne riječi
glukoza; Lactobaacillus casei Lc-01; rast; preživljavanje; zobeno mlijeko
(glucose; Lactobacillus casei Lc-01; growth; survival; oatmilk)

Sažetak
Ovim radom je istražen utjecaj glukoze na rast probiotičkog soja Lactobacillus casei Lc-01 u zobenom mlijeku kao i preživljavanje tijekom 28 dana čuvanja na hladnom. Fermentacija uzoraka zobenog mlijeka bez, te 2, 5 i 5% glukoze, provedena je na 37 °C do pH- vrijednosti oko 4, 6. Fermentacija je trajala oko 10, 5 sati. Broj živih stanica Lactobacillus casei Lc-01 na početku fermentacije bio je oko 7, 7 log CFU/ml u svim uzorcima. Lactobacillus casei Lc-01 je dobro rastao u zobenom mlijeku, a bolji porast bakterija je zabilježen kod uzoraka s 5% glukoze (Δlog CFU/mL oko 2, 72) u odnosu na kontrolni uzorak (Δlog CFU/mL oko 1, 71). Tijekom 28 dana čuvanja zabilježen je pad pH- vrijednosti zobenog mlijeka (oko 3, 65). Broj živih stanica Lactobacillus casei Lc-01 bio je stabilan cijelo vrijeme čuvanja (9, 5 log CFU/ml). Dodatak glukoze je utjecao na rast, ali ne i na preživljavanje probiotičkog soja Lactobacillus casei Lc-01 u fermentiranom zobenom mlijeku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Bojan Matijevic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Turković, Monika
Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus casei u zobenom mlijeku, 2009., diplomski rad, Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije, Karlovac
Turković, M. (2009) 'Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus casei u zobenom mlijeku', diplomski rad, Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije, Karlovac.
@phdthesis{phdthesis, author = {Turkovi\'{c}, Monika}, year = {2009}, pages = {39}, keywords = {glukoza, Lactobaacillus casei Lc-01, rast, pre\v{z}ivljavanje, zobeno mlijeko}, title = {Utjecaj glukoze na rast i pre\v{z}ivljavanje bakterije Lactobacillus casei u zobenom mlijeku}, keyword = {glukoza, Lactobaacillus casei Lc-01, rast, pre\v{z}ivljavanje, zobeno mlijeko}, publisherplace = {Karlovac} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Turkovi\'{c}, Monika}, year = {2009}, pages = {39}, keywords = {glucose, Lactobacillus casei Lc-01, growth, survival, oatmilk}, title = {Influence of glucose addition on growth and survival of bacteria Lactobacillus casei in oatmilk}, keyword = {glucose, Lactobacillus casei Lc-01, growth, survival, oatmilk}, publisherplace = {Karlovac} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font