Pregled bibliografske jedinice broj: 436931
Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u zobenom mlijeku
Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u zobenom mlijeku, 2009., diplomski rad, Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije, Karlovac
CROSBI ID: 436931 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u zobenom mlijeku
(Influence of glucose addition on growth and survival of bacteria Lactobacillus acidophilus in oatmilk)
Autori
Perković, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije
Mjesto
Karlovac
Datum
09.04
Godina
2009
Stranica
48
Mentor
Matijević, Bojan
Ključne riječi
glukoza; Lactobacillus acidophilus La-5; rast; preživljavanje; zobeno mlijeko
(glucose; Lactobacillus acidophilus La-5; growth; survival; oatmilk)
Sažetak
Ovim je radom istražen utjecaj glukoze na rast probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u zobenom mlijeku i preživljavanje tjekom 28 dana hladnog čuvanja. Fermentacija je praćena u zobenom mlijeku bez i s dodatkom 2, 5 i 5% glukoze, a provedena je pri 37°C do pH-vrijednosti oko 4, 6. Fermentacija je trajala izmenu 11 i 12 sati. Broj bakterija na početku fermentacije bio je oko 6, 76 log CFU/mL u svim uzorcima, a na kraju fermentacije je dostigao vrijednost od oko 8, 65 log CFU/mL bez obzira na dodanu glukozu. Dodatak glukoze nije utjecajo na vrijeme fermentacije, pH-vrijednost, kao ni na rast probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5. Tjekom 28 dana hladnog čuvanja, zabilježen je blagi rast pH-vrijednosti fermentiranog zobenog mlijeka (pH=0, 15), dok je broj živih stanica Lactobacillus acidophilus La-5 nakon četrnaestog dana pao ispod 6 log CFU/mL. Dodatak glukoze nije utjecao na rast i preživljavanje probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u zobenom mlijeku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb