Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 436931

Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u zobenom mlijeku


Perković, Ana
Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u zobenom mlijeku, 2009., diplomski rad, Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije, Karlovac


CROSBI ID: 436931 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u zobenom mlijeku
(Influence of glucose addition on growth and survival of bacteria Lactobacillus acidophilus in oatmilk)

Autori
Perković, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije

Mjesto
Karlovac

Datum
09.04

Godina
2009

Stranica
48

Mentor
Matijević, Bojan

Ključne riječi
glukoza; Lactobacillus acidophilus La-5; rast; preživljavanje; zobeno mlijeko
(glucose; Lactobacillus acidophilus La-5; growth; survival; oatmilk)

Sažetak
Ovim je radom istražen utjecaj glukoze na rast probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u zobenom mlijeku i preživljavanje tjekom 28 dana hladnog čuvanja. Fermentacija je praćena u zobenom mlijeku bez i s dodatkom 2, 5 i 5% glukoze, a provedena je pri 37°C do pH-vrijednosti oko 4, 6. Fermentacija je trajala izmenu 11 i 12 sati. Broj bakterija na početku fermentacije bio je oko 6, 76 log CFU/mL u svim uzorcima, a na kraju fermentacije je dostigao vrijednost od oko 8, 65 log CFU/mL bez obzira na dodanu glukozu. Dodatak glukoze nije utjecajo na vrijeme fermentacije, pH-vrijednost, kao ni na rast probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5. Tjekom 28 dana hladnog čuvanja, zabilježen je blagi rast pH-vrijednosti fermentiranog zobenog mlijeka (pH=0, 15), dok je broj živih stanica Lactobacillus acidophilus La-5 nakon četrnaestog dana pao ispod 6 log CFU/mL. Dodatak glukoze nije utjecao na rast i preživljavanje probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u zobenom mlijeku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Bojan Matijevic (mentor)

Avatar Url Ana Perković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Perković, Ana
Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u zobenom mlijeku, 2009., diplomski rad, Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije, Karlovac
Perković, A. (2009) 'Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u zobenom mlijeku', diplomski rad, Veleučilište u Karlovcu, Studij prehrambene tehnologije, Karlovac.
@phdthesis{phdthesis, author = {Perkovi\'{c}, Ana}, year = {2009}, pages = {48}, keywords = {glukoza, Lactobacillus acidophilus La-5, rast, pre\v{z}ivljavanje, zobeno mlijeko}, title = {Utjecaj glukoze na rast i pre\v{z}ivljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u zobenom mlijeku}, keyword = {glukoza, Lactobacillus acidophilus La-5, rast, pre\v{z}ivljavanje, zobeno mlijeko}, publisherplace = {Karlovac} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Perkovi\'{c}, Ana}, year = {2009}, pages = {48}, keywords = {glucose, Lactobacillus acidophilus La-5, growth, survival, oatmilk}, title = {Influence of glucose addition on growth and survival of bacteria Lactobacillus acidophilus in oatmilk}, keyword = {glucose, Lactobacillus acidophilus La-5, growth, survival, oatmilk}, publisherplace = {Karlovac} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font