Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 43681

Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja


Mužic, Stjepan
Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja // KRMIVA, 38 (1996), 6; 313-317 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)


CROSBI ID: 43681 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja
(Hen nutrition as a factor of dietetic quality improvement of meat and eggs)

Autori
Mužic, Stjepan

Izvornik
KRMIVA (0023-4850) 38 (1996), 6; 313-317

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo

Ključne riječi
hranidba; kokoši; kakvoća; meso;jaja
(nutrition; hen; quality; meat; eggs)

Sažetak
Činjenica da polinezasićene masne kiseline s 18-22 ugljikova atoma, a osobito eikozapentaenska i dekozapentaenska kiselina (omega-3 masne kiseline)povoljno utječu na zdravlje ljudi, ponukala je znanost i peradarsku proizvodnju da ponude potrošačima meso i jaja peradi obogaćena omega-3 masnim kiselinam. Istovremeno se nastoji u tim proizvodima smanjiti količina kolesterola. Ugradnjom u hranu za tovne piliće i kokoši nesilice raznih vrsta i oblika krmiva bogatih nezasićenim masnim kiselinama moguće je mijenjati sastav i sadržaj masnoća mesa i jaja, s time da se ta manipulacija lakše postiže u jajima nego u mesu. U tu svrhu izdiferenciralo se nekoliko skupina krmiva, odnosno supstanci. Najdjelotvornijim se pokazalo crveno riblje brašno, razni oblici mikroalgi, laneno i repičino zrno te sintetske omega-3 masne kiseline. Smanjenje količine kolesterola u mesu, a naročito u jajima nešto je teže ostvariti hranidbenim utjecajem, no i tu se naziru rješenja, naročito iskorištavanjem alfa-ketoisokapronske kiseline u hrani za kokoši neilice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
178842

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Mužic (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mužic, Stjepan
Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja // KRMIVA, 38 (1996), 6; 313-317 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)
Mužic, S. (1996) Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja. KRMIVA, 38 (6), 313-317.
@article{article, author = {Mu\v{z}ic, Stjepan}, year = {1996}, pages = {313-317}, keywords = {hranidba, koko\v{s}i, kakvo\'{c}a, meso, jaja}, journal = {KRMIVA}, volume = {38}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {Hranidba koko\v{s}i kao faktor pobolj\v{s}ane dijetetske kakvo\'{c}e mesa i jaja}, keyword = {hranidba, koko\v{s}i, kakvo\'{c}a, meso, jaja} }
@article{article, author = {Mu\v{z}ic, Stjepan}, year = {1996}, pages = {313-317}, keywords = {nutrition, hen, quality, meat, eggs}, journal = {KRMIVA}, volume = {38}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {hen nutrition as a factor of dietetic quality improvement of meat and eggs}, keyword = {nutrition, hen, quality, meat, eggs} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font