Pregled bibliografske jedinice broj: 43681
Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja
Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja // KRMIVA, 38 (1996), 6; 313-317 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)
CROSBI ID: 43681 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja
(Hen nutrition as a factor of dietetic quality improvement of meat and eggs)
Autori
Mužic, Stjepan
Izvornik
KRMIVA (0023-4850) 38
(1996), 6;
313-317
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo
Ključne riječi
hranidba; kokoši; kakvoća; meso;jaja
(nutrition; hen; quality; meat; eggs)
Sažetak
Činjenica da polinezasićene masne kiseline s 18-22 ugljikova atoma, a osobito eikozapentaenska i dekozapentaenska kiselina (omega-3 masne kiseline)povoljno utječu na zdravlje ljudi, ponukala je znanost i peradarsku proizvodnju da ponude potrošačima meso i jaja peradi obogaćena omega-3 masnim kiselinam. Istovremeno se nastoji u tim proizvodima smanjiti količina kolesterola. Ugradnjom u hranu za tovne piliće i kokoši nesilice raznih vrsta i oblika krmiva bogatih nezasićenim masnim kiselinama moguće je mijenjati sastav i sadržaj masnoća mesa i jaja, s time da se ta manipulacija lakše postiže u jajima nego u mesu. U tu svrhu izdiferenciralo se nekoliko skupina krmiva, odnosno supstanci. Najdjelotvornijim se pokazalo crveno riblje brašno, razni oblici mikroalgi, laneno i repičino zrno te sintetske omega-3 masne kiseline. Smanjenje količine kolesterola u mesu, a naročito u jajima nešto je teže ostvariti hranidbenim utjecajem, no i tu se naziru rješenja, naročito iskorištavanjem alfa-ketoisokapronske kiseline u hrani za kokoši neilice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts