Pregled bibliografske jedinice broj: 436307
Optimiranje jelovnika za djecu s posebnim potrebama
Optimiranje jelovnika za djecu s posebnim potrebama, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 436307 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje jelovnika za djecu s posebnim potrebama
(Menu optimization for children with disabilities)
Autori
Buzjak, Vlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
15.10
Godina
2009
Stranica
42
Mentor
Adam Perl, Marija
Neposredni voditelj
Perl Pirički, Antonija
Ključne riječi
djeca s poteškoćama u razvoju; jelovnik; linearno programiranje; metoda vaganja i bilježenja
(children with disabilities; menu; linear programming; weight balance method)
Sažetak
Cilj rada je bio primjenom linearnog programiranja sastaviti jelovnik za pet dana za djecu i mladež u dobi od 8 do 19 godina koji uključuje užinu i ručak u školi za učenike s posebnim potrebama. Metodom vaganja i bilježenja provedenom u ožujku 2008. godine prikupljeni su podaci za postojeći jelovnik (pet uzastopnih dana u tjednu, dok je šesti dan bio slučajno odabran u idućem tjednu). Za zabilježena jela izračunat je hranjivi sastav i količina energije. Iz dobivenih podataka su vidljiva odstupanja od preporučenih unosa. Unos kalcija zadovoljava tek 37% preporuka. Udio energije iz ugljikohidrata, proteina i masti razlikuje se po danima. Udio energije iz masti kreće se od 28 % do 40%. Optimirani obroci sastavljeni su tako da budu zadovoljene energetske potrebe i potrebe za hranjivim tvarima prema zadanim ograničenjima za djecu, adolescente i adolescentice. U optimiranim jelovnicima gotovo su zadovoljene sve preporučene vrijednosti za unos hranjivih tvari i energije te su smanjene razlike u udjelima energije iz ugljikohidrata, proteina i masti tijekom tjedna. Cijena oba obroka svih jelovnika u prosjeku iznosi 11, 54 kn te odgovara cijeni od 12 kn koja je na raspolaganju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Antonija Perl Pirički
(mentor)