Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 436307

Optimiranje jelovnika za djecu s posebnim potrebama


Buzjak, Vlatka
Optimiranje jelovnika za djecu s posebnim potrebama, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 436307 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje jelovnika za djecu s posebnim potrebama
(Menu optimization for children with disabilities)

Autori
Buzjak, Vlatka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
15.10

Godina
2009

Stranica
42

Mentor
Adam Perl, Marija

Neposredni voditelj
Perl Pirički, Antonija

Ključne riječi
djeca s poteškoćama u razvoju; jelovnik; linearno programiranje; metoda vaganja i bilježenja
(children with disabilities; menu; linear programming; weight balance method)

Sažetak
Cilj rada je bio primjenom linearnog programiranja sastaviti jelovnik za pet dana za djecu i mladež u dobi od 8 do 19 godina koji uključuje užinu i ručak u školi za učenike s posebnim potrebama. Metodom vaganja i bilježenja provedenom u ožujku 2008. godine prikupljeni su podaci za postojeći jelovnik (pet uzastopnih dana u tjednu, dok je šesti dan bio slučajno odabran u idućem tjednu). Za zabilježena jela izračunat je hranjivi sastav i količina energije. Iz dobivenih podataka su vidljiva odstupanja od preporučenih unosa. Unos kalcija zadovoljava tek 37% preporuka. Udio energije iz ugljikohidrata, proteina i masti razlikuje se po danima. Udio energije iz masti kreće se od 28 % do 40%. Optimirani obroci sastavljeni su tako da budu zadovoljene energetske potrebe i potrebe za hranjivim tvarima prema zadanim ograničenjima za djecu, adolescente i adolescentice. U optimiranim jelovnicima gotovo su zadovoljene sve preporučene vrijednosti za unos hranjivih tvari i energije te su smanjene razlike u udjelima energije iz ugljikohidrata, proteina i masti tijekom tjedna. Cijena oba obroka svih jelovnika u prosjeku iznosi 11, 54 kn te odgovara cijeni od 12 kn koja je na raspolaganju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antonija Perl Pirički (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Buzjak, Vlatka
Optimiranje jelovnika za djecu s posebnim potrebama, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Buzjak, V. (2009) 'Optimiranje jelovnika za djecu s posebnim potrebama', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Buzjak, Vlatka}, year = {2009}, pages = {42}, keywords = {djeca s pote\v{s}ko\'{c}ama u razvoju, jelovnik, linearno programiranje, metoda vaganja i bilje\v{z}enja}, title = {Optimiranje jelovnika za djecu s posebnim potrebama}, keyword = {djeca s pote\v{s}ko\'{c}ama u razvoju, jelovnik, linearno programiranje, metoda vaganja i bilje\v{z}enja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Buzjak, Vlatka}, year = {2009}, pages = {42}, keywords = {children with disabilities, menu, linear programming, weight balance method}, title = {Menu optimization for children with disabilities}, keyword = {children with disabilities, menu, linear programming, weight balance method}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font