Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 436305

Socioekonomska i senzorska analiza čaja od peršina


Vitić, Jelena
Socioekonomska i senzorska analiza čaja od peršina, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 436305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Socioekonomska i senzorska analiza čaja od peršina
(Socioeconomic and sensory analysis of parsley tea)

Autori
Vitić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
09.07

Godina
2009

Stranica
47

Mentor
Štefanić, Ivan

Neposredni voditelj
Perl Pirički Antonija

Ključne riječi
čaj; peršin; socioekonomska analiza; testiranje potrošača
(tea; parsley; socioeconomic analysis; consumers test)

Sažetak
Danas je čaj, gledano količinski, nakon vode drugo piće po konzumaciji u svijetu, predstavlja ljekoviti i umirujući napitak bogat različitim biološki aktivnim spojevima, kojeg konzumiraju ljudi cijelog svijeta. Čaj od peršina inovativna je ideja, te se socioekonomskom analizom proizvoda, kao standardiziranim postupkom zasnovanom na principu znanstvenih metoda, prikupljalo, analiziralo i interpretiralo podatke, kako bi se dobile informacije potrebne u odlučivanju i rješavanju problema na području tržišnog poslovanja, odnosno marketinga. Iznimno povoljan rezultat dala je cijena koštanja visoko kvalitetnog čaja od peršina, koja iznosi 16, 99 kn po pakiranju od 50 g, dok se danas za pripravke ovakvog tipa mora izdvojiti i do 30 kn. Nakon dobro definiranog problema, prikupljanja podataka i analize, te provedenog testiranja potrošača, zaključilo se da se proizvod može pustiti na tržište uz implementaciju edukacije ispitanika o njegovom ljekovitom djelovanju, kako bi se povećala prihvatljivost čaja, u odnosu na dobivene rezultate, budući oni nisu bili upoznati sa djelovanjem ovoga proizvoda. Za dobar plasman na tržištu potrebno je periodičko obnavljanje podataka i analiza konkurenata, te provjera prihvatljivosti samog proizvoda u ostalim krajevima Republike Hrvatske koji bi trebao biti opće prihvaćen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivan Štefanić (mentor)

Avatar Url Antonija Perl Pirički (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vitić, Jelena
Socioekonomska i senzorska analiza čaja od peršina, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vitić, J. (2009) 'Socioekonomska i senzorska analiza čaja od peršina', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Viti\'{c}, Jelena}, year = {2009}, pages = {47}, keywords = {\v{c}aj, per\v{s}in, socioekonomska analiza, testiranje potro\v{s}a\v{c}a}, title = {Socioekonomska i senzorska analiza \v{c}aja od per\v{s}ina}, keyword = {\v{c}aj, per\v{s}in, socioekonomska analiza, testiranje potro\v{s}a\v{c}a}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Viti\'{c}, Jelena}, year = {2009}, pages = {47}, keywords = {tea, parsley, socioeconomic analysis, consumers test}, title = {Socioeconomic and sensory analysis of parsley tea}, keyword = {tea, parsley, socioeconomic analysis, consumers test}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font