Pregled bibliografske jedinice broj: 436305
Socioekonomska i senzorska analiza čaja od peršina
Socioekonomska i senzorska analiza čaja od peršina, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 436305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Socioekonomska i senzorska analiza čaja od peršina
(Socioeconomic and sensory analysis of parsley tea)
Autori
Vitić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
09.07
Godina
2009
Stranica
47
Mentor
Štefanić, Ivan
Neposredni voditelj
Perl Pirički Antonija
Ključne riječi
čaj; peršin; socioekonomska analiza; testiranje potrošača
(tea; parsley; socioeconomic analysis; consumers test)
Sažetak
Danas je čaj, gledano količinski, nakon vode drugo piće po konzumaciji u svijetu, predstavlja ljekoviti i umirujući napitak bogat različitim biološki aktivnim spojevima, kojeg konzumiraju ljudi cijelog svijeta. Čaj od peršina inovativna je ideja, te se socioekonomskom analizom proizvoda, kao standardiziranim postupkom zasnovanom na principu znanstvenih metoda, prikupljalo, analiziralo i interpretiralo podatke, kako bi se dobile informacije potrebne u odlučivanju i rješavanju problema na području tržišnog poslovanja, odnosno marketinga. Iznimno povoljan rezultat dala je cijena koštanja visoko kvalitetnog čaja od peršina, koja iznosi 16, 99 kn po pakiranju od 50 g, dok se danas za pripravke ovakvog tipa mora izdvojiti i do 30 kn. Nakon dobro definiranog problema, prikupljanja podataka i analize, te provedenog testiranja potrošača, zaključilo se da se proizvod može pustiti na tržište uz implementaciju edukacije ispitanika o njegovom ljekovitom djelovanju, kako bi se povećala prihvatljivost čaja, u odnosu na dobivene rezultate, budući oni nisu bili upoznati sa djelovanjem ovoga proizvoda. Za dobar plasman na tržištu potrebno je periodičko obnavljanje podataka i analiza konkurenata, te provjera prihvatljivosti samog proizvoda u ostalim krajevima Republike Hrvatske koji bi trebao biti opće prihvaćen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek