Pregled bibliografske jedinice broj: 436169
Utjecaj promjene ishrane na količinu i sastav mlijeka različitih pasmina krava
Utjecaj promjene ishrane na količinu i sastav mlijeka različitih pasmina krava // XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije - Zbornik sažetaka / Kurtović, Mirsad (ur.).
Sarajevo, 2009. str. 12-13 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 436169 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj promjene ishrane na količinu i sastav mlijeka različitih pasmina krava
(Influence of change in way of feeding cows to the volume and chemical ingredients of milk for different breeds)
Autori
Bogadi, Ana-Marija ; Božanić, Rajka ; Lisak, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije - Zbornik sažetaka
/ Kurtović, Mirsad - Sarajevo, 2009, 12-13
Skup
XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije
Mjesto i datum
Neum, Bosna i Hercegovina, 30.09.2009. - 03.10.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
način ishrane krava; pasmine krava; količina mlijeka; kvaliteta mlijeka
(way of feeding cows; cow breeds; milk volume; milk quality)
Sažetak
Uzimajući u obzir način ishrane krava kao jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na količinu i kvalitetu mlijeka, cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj promjene načina ishrane na glavne osobine mlijeka: količinu i kvalitetu. Istraživanje je trajalo 84 dana i provedeno je na tri različite pasmine krava: simentalac, crni i crveni holstein friesian. Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj ˝klasičnog načina ishrane˝ u odnosu na ˝obogaćen način ishrane˝ na količinu i kvalitetu mlijeka. Količina mlijeka mjerena je poslije svake mužnje, dok su uzorci za određivanje kemijskog sastava uzimani jednom mjesečno. Rezultat promjene načina ishrane je smanjenje količine mlijeka kod sve tri pasmine krava za oko 50%. Kvaliteta mlijeka se najviše promijenila kod pasmine crveni holstein friesian, nešto manje kod pasmine crni holstein friesian, te neznatno kod pasmine simentalac.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb