Pregled bibliografske jedinice broj: 436146
Sirutka i proizvodi od sirutke
Sirutka i proizvodi od sirutke, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 436146 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sirutka i proizvodi od sirutke
(Whey and whey products)
Autori
Jurčević, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2009
Stranica
35
Mentor
Tratnik, Ljubica
Ključne riječi
sastav sirutke; albuminski sir; koncentrati proteina sirutke; napitci
(whey composition; whey protein concentrates; albumin cheese; drinks)
Sažetak
Sirutka je sporedni proizvod koji nastaje u tehnološkom procesu proizvodnje sira ili kazeina, a sastav i svojstva sirutke ovise o tehnologiji proizvodnje osnovnog proizvoda te o kakvoći korištenog mlijeka. Sadržava najviše laktoze, proteine najveće biološke vrijednosti, bitne mineralne i imunoaktivne tvari te uglavnom vitamine B skupine. Proteini sirutke čine 18 – 20 % ukupnih proteina mlijeka i najčešće se koriste zbog velike nutritivne vrijednosti i poželjnih funkcionalnih svojstava. Najvažniji proizvodi na bazi sirutke su koncentrati ili izolati proteina sirutke, koji se mogu dobiti zahvaljujući primjeni i kombinaciji različitih membranskih tehnika frakcioniranja. Sirutka je veoma dobra sirovina za proizvodnju albuminskog sira, bezalkoholnih i alkoholnih te različitih fermentiranih i probiotičkih napitaka. Obzirom da najveći dio suhe tvari sirutke čini laktoza (oko 70 % ), sirutka se koristi i za proizvodnju laktoze u prahu, hidrolizata laktoze i laktuloze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ljubica Tratnik
(mentor)