Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 436146

Sirutka i proizvodi od sirutke


Jurčević, Ivana
Sirutka i proizvodi od sirutke, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 436146 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sirutka i proizvodi od sirutke
(Whey and whey products)

Autori
Jurčević, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2009

Stranica
35

Mentor
Tratnik, Ljubica

Ključne riječi
sastav sirutke; albuminski sir; koncentrati proteina sirutke; napitci
(whey composition; whey protein concentrates; albumin cheese; drinks)

Sažetak
Sirutka je sporedni proizvod koji nastaje u tehnološkom procesu proizvodnje sira ili kazeina, a sastav i svojstva sirutke ovise o tehnologiji proizvodnje osnovnog proizvoda te o kakvoći korištenog mlijeka. Sadržava najviše laktoze, proteine najveće biološke vrijednosti, bitne mineralne i imunoaktivne tvari te uglavnom vitamine B skupine. Proteini sirutke čine 18 – 20 % ukupnih proteina mlijeka i najčešće se koriste zbog velike nutritivne vrijednosti i poželjnih funkcionalnih svojstava. Najvažniji proizvodi na bazi sirutke su koncentrati ili izolati proteina sirutke, koji se mogu dobiti zahvaljujući primjeni i kombinaciji različitih membranskih tehnika frakcioniranja. Sirutka je veoma dobra sirovina za proizvodnju albuminskog sira, bezalkoholnih i alkoholnih te različitih fermentiranih i probiotičkih napitaka. Obzirom da najveći dio suhe tvari sirutke čini laktoza (oko 70 % ), sirutka se koristi i za proizvodnju laktoze u prahu, hidrolizata laktoze i laktuloze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljubica Tratnik (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurčević, Ivana
Sirutka i proizvodi od sirutke, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jurčević, I. (2009) 'Sirutka i proizvodi od sirutke', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jur\v{c}evi\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {35}, keywords = {sastav sirutke, albuminski sir, koncentrati proteina sirutke, napitci}, title = {Sirutka i proizvodi od sirutke}, keyword = {sastav sirutke, albuminski sir, koncentrati proteina sirutke, napitci}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jur\v{c}evi\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {35}, keywords = {whey composition, whey protein concentrates, albumin cheese, drinks}, title = {Whey and whey products}, keyword = {whey composition, whey protein concentrates, albumin cheese, drinks}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font