Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 436145

Sastav i svojstva proteina mlijeka


Novak, Ivan
Sastav i svojstva proteina mlijeka, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 436145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav i svojstva proteina mlijeka
(Composition and properties of milk proteins)

Autori
Novak, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2009

Stranica
43

Mentor
Tratnik, Ljubica

Neposredni voditelj
Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
proteini mlijeka ; kazein ; proteini sirutke ; stabilnost ; koagulacija
(milk proteins ; casein ; whey proteins ; stability ; coagulation)

Sažetak
Cilj rada bio je prikazati koje su glavne vrste proteina u mlijeku. Vrlo detaljno se opisuje sastav i osobine kazeina te svih važnijih frakcija proteina sirutke i endogenih enzima u mlijeku. Također se navode teorije i modeli strukture vrlo složenih micela kazeina, a prikazani su i najnoviji modeli strukture glavnih proteina sirutke. Opisuje se utjecaj nekih čimbenika, kao što su pH-vrijednost, temperatura, koncentracija Ca2+ iona ili enzima na stabilnost proteina mlijeka, njihove promjene ili međusobne interakcije. Posebno se navode zbivanja tijekom koagulacije kazeina djelovanjem kiseline ili enzimskih pripravaka u različitim uvjetima koji su važni u proizvodnji sireva. Visokom toplinskom obradom mlijeka dolazi do denaturacije proteina sirutke te interakcija sa kazeinom što se zbiva kod fermentiranih mliječnih proizvoda. U radu se također spominju neke metode za određivanje udjela proteina u mlijeku: referentna Kjeldahl- ova metoda, formol titracija, kolorimetrijska metoda sa bojilom amidoschwarz, te metoda infracrvene spektrofotometrije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (mentor)

Avatar Url Ljubica Tratnik (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novak, Ivan
Sastav i svojstva proteina mlijeka, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Novak, I. (2009) 'Sastav i svojstva proteina mlijeka', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Novak, Ivan}, year = {2009}, pages = {43}, keywords = {proteini mlijeka, kazein, proteini sirutke, stabilnost, koagulacija}, title = {Sastav i svojstva proteina mlijeka}, keyword = {proteini mlijeka, kazein, proteini sirutke, stabilnost, koagulacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Novak, Ivan}, year = {2009}, pages = {43}, keywords = {milk proteins, casein, whey proteins, stability, coagulation}, title = {Composition and properties of milk proteins}, keyword = {milk proteins, casein, whey proteins, stability, coagulation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font