Pregled bibliografske jedinice broj: 436145
Sastav i svojstva proteina mlijeka
Sastav i svojstva proteina mlijeka, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 436145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav i svojstva proteina mlijeka
(Composition and properties of milk proteins)
Autori
Novak, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2009
Stranica
43
Mentor
Tratnik, Ljubica
Neposredni voditelj
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
proteini mlijeka ; kazein ; proteini sirutke ; stabilnost ; koagulacija
(milk proteins ; casein ; whey proteins ; stability ; coagulation)
Sažetak
Cilj rada bio je prikazati koje su glavne vrste proteina u mlijeku. Vrlo detaljno se opisuje sastav i osobine kazeina te svih važnijih frakcija proteina sirutke i endogenih enzima u mlijeku. Također se navode teorije i modeli strukture vrlo složenih micela kazeina, a prikazani su i najnoviji modeli strukture glavnih proteina sirutke. Opisuje se utjecaj nekih čimbenika, kao što su pH-vrijednost, temperatura, koncentracija Ca2+ iona ili enzima na stabilnost proteina mlijeka, njihove promjene ili međusobne interakcije. Posebno se navode zbivanja tijekom koagulacije kazeina djelovanjem kiseline ili enzimskih pripravaka u različitim uvjetima koji su važni u proizvodnji sireva. Visokom toplinskom obradom mlijeka dolazi do denaturacije proteina sirutke te interakcija sa kazeinom što se zbiva kod fermentiranih mliječnih proizvoda. U radu se također spominju neke metode za određivanje udjela proteina u mlijeku: referentna Kjeldahl- ova metoda, formol titracija, kolorimetrijska metoda sa bojilom amidoschwarz, te metoda infracrvene spektrofotometrije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb