Pregled bibliografske jedinice broj: 436142
Usporedba slatkoće voćnog jogurta od običnog i delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera ili sladila
Usporedba slatkoće voćnog jogurta od običnog i delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera ili sladila, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 436142 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba slatkoće voćnog jogurta od običnog i delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera ili sladila
(Comparison of fruit yogurt sweetness made of plain yogurt and yogurt with hydrolyzed lactose with added sugar or sweetners)
Autori
Rožman, Ida
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.11
Godina
2009
Stranica
43
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
hidroliza laktoze; voćni jogurt; slatkoća; senzorska analiza; elektronski jezik
(hydrolysis of lactose; fruit yogurt; sweetness; sensory analysis; electronic language)
Sažetak
Mliječni proizvodi s hidroliziranom laktozom slađi su od onih dobivenih od običnog mlijeka jer se laktoza razgrađuje na glukozu i galaktozu, a ti šećeri su slađi od laktoze. U ovom radu ispitana je razlika u slatkoći voćnih jogurta proizvedenih od mlijeka i od delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera, odnosno umjetnog sladila u voćnoj bazi. Senzorska svojstva proizvedenih vrsta voćnih jogurta ocijenio je panel, metodom usporedbe uzoraka, te pomoću elektronskog jezika. Utvrđeno je da su jogurti od delaktoziranog mlijeka slađi nego jogurti od običnog mlijeka, te da su voćni jogurti s umjetnim sladilom slađi od voćnih jogurta sa šećerom u voćnoj bazi, bez obzira na sirovinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)