Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 436142

Usporedba slatkoće voćnog jogurta od običnog i delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera ili sladila


Rožman, Ida
Usporedba slatkoće voćnog jogurta od običnog i delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera ili sladila, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 436142 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba slatkoće voćnog jogurta od običnog i delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera ili sladila
(Comparison of fruit yogurt sweetness made of plain yogurt and yogurt with hydrolyzed lactose with added sugar or sweetners)

Autori
Rožman, Ida

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.11

Godina
2009

Stranica
43

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
hidroliza laktoze; voćni jogurt; slatkoća; senzorska analiza; elektronski jezik
(hydrolysis of lactose; fruit yogurt; sweetness; sensory analysis; electronic language)

Sažetak
Mliječni proizvodi s hidroliziranom laktozom slađi su od onih dobivenih od običnog mlijeka jer se laktoza razgrađuje na glukozu i galaktozu, a ti šećeri su slađi od laktoze. U ovom radu ispitana je razlika u slatkoći voćnih jogurta proizvedenih od mlijeka i od delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera, odnosno umjetnog sladila u voćnoj bazi. Senzorska svojstva proizvedenih vrsta voćnih jogurta ocijenio je panel, metodom usporedbe uzoraka, te pomoću elektronskog jezika. Utvrđeno je da su jogurti od delaktoziranog mlijeka slađi nego jogurti od običnog mlijeka, te da su voćni jogurti s umjetnim sladilom slađi od voćnih jogurta sa šećerom u voćnoj bazi, bez obzira na sirovinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rožman, Ida
Usporedba slatkoće voćnog jogurta od običnog i delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera ili sladila, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Rožman, I. (2009) 'Usporedba slatkoće voćnog jogurta od običnog i delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera ili sladila', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ro\v{z}man, Ida}, year = {2009}, pages = {43}, keywords = {hidroliza laktoze, vo\'{c}ni jogurt, slatko\'{c}a, senzorska analiza, elektronski jezik}, title = {Usporedba slatko\'{c}e vo\'{c}nog jogurta od obi\v{c}nog i delaktoziranog mlijeka s dodatkom \v{s}e\'{c}era ili sladila}, keyword = {hidroliza laktoze, vo\'{c}ni jogurt, slatko\'{c}a, senzorska analiza, elektronski jezik}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ro\v{z}man, Ida}, year = {2009}, pages = {43}, keywords = {hydrolysis of lactose, fruit yogurt, sweetness, sensory analysis, electronic language}, title = {Comparison of fruit yogurt sweetness made of plain yogurt and yogurt with hydrolyzed lactose with added sugar or sweetners}, keyword = {hydrolysis of lactose, fruit yogurt, sweetness, sensory analysis, electronic language}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font