Pregled bibliografske jedinice broj: 436097
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje bakterijske kulture ABT 5 u sirutki
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje bakterijske kulture ABT 5 u sirutki, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 436097 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje bakterijske kulture ABT 5 u sirutki
(The influence of whey protein concentrate on growth and survival of bacteria culture ABT 5 in whey)
Autori
Jaković, Tihana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2009
Stranica
49
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
ABT 5; fermentacija; koncentrat proteina sirutke; preživljavanje; sirutka
(ABT 5; fermentation; viability; whey; whey protein concentrate)
Sažetak
Sirutka je nutritivno visoko vrijedan napitak koji je nedovoljno iskorišten u prehrani ljudi. Fermentacijom sirutke može se dobiti senzorski prihvatljiviji proizvod, a kad se fermentacija provodi s probiotičkim bakterijama dodatno se povećava njegova nutritivna i zdravstvena vrijednost. Sirutka je fermentirana bakterijskom kulturom ABT 5. Istraživan je rast i aktivnost sojeva Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp. i Streptococcus thermophilus u kontrolnoj i koncentratom proteina sirutke (1, 5% i 3%) obogaćenoj slatkoj rekonstituiranoj sirutki te njihovo preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja (4 °C) fermentirane sirutke. Fermentacija se odvijala na 37°C. Tijekom fermentacije i čuvanja praćena je pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica bakterija. Fermentacija je jednako dugo trajala bez obzira na količinu dodanog koncentrata proteina sirutke (KPS) i u oba slučaja (1, 5% i 3% dodanog KPS-a) trajala u prosjeku 6, 67 sati. Fermentacija bez dodatka KPS-a trajala je najkraće (u prosjeku 6, 33 sati). Broj živih bakterijskih stanica Lactobacillus acidophilus se tijekom fermentacije, za sve uzorke, povećao za oko 1, 14 log10CFU/mL, Bifidobacterium sp. za oko 0, 60 log10CFU/mL i Streptococcus thermophilus za oko 2, 18 log10CFU/ml. Koncentrat proteina sirutke podjednako je stimulirao rast probiotičkih bakterija, a nije stimulirao rast Streptococcus thermophilus u sirutki tijekom hladnog čuvanja uzoraka. Sirutka obogaćena KPS-om imala je nešto veću titracijsku kiselost tijekom fermentacije i čuvanja u odnosu na sirutku bez dodatka KPS-a.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)