Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 436087

Matematičko modeliranje parametara koji utječu na mikrobiološku kakvoću u proizvodnji svježeg sira


Sobota Šalamon, Brankica
Matematičko modeliranje parametara koji utječu na mikrobiološku kakvoću u proizvodnji svježeg sira, 2009., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 436087 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Matematičko modeliranje parametara koji utječu na mikrobiološku kakvoću u proizvodnji svježeg sira
(Mathematic modeling of the paramethars influencig on microbiological quality in fresh cheese production)

Autori
Sobota Šalamon, Brankica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2009

Stranica
94

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
mikrobiološka kakvoća; metoda glavnih komponenata; stablo odlučivanja; svježi sir; proizvodnja
(microbiological quality; principal component analysis; decision tree; fresh cehhese; production)

Sažetak
Cilj rada je razviti primjenu matematičkih modela kao novih alata za bolje razumijevanje tehnoloških procesa u svrhu prevencije potencijalne mikrobiološke opasnosti i smanjenju rizika za zdravlje potrošača. Predmet istraživanja je svježi sir – proizvod od biološki vrlo nestabilne sirovine. Parametri koji su mjereni za vrijeme tehnološkog procesa su najprije analizirani pomoću metode glavnih komponenata. Mikrobiološka kvaliteta svježeg sira je mjerena prema dva kriterija: prema broju stanica E. coli po gramu sira te kvasaca i plijesni po gramu sira. S obzirom na broj E. coli po gramu sira najveći utjecaj na mikrobiološku kvalitetu sira imala je mikrobiološka kvaliteta sirovog mlijeka, a s obzirom na broj kvasaca i plijesni po gramu sira najveći je utjecaj imala mikrobiološka čistoća zraka. Parametri koji su mjereni za vrijeme tehnološkog procesa modelirani su pomoću stabla odlučivanja, koje klasificira mikrobiološki dobre i loše proizvode. Modeliranjem tih parametara dobivene su brojčane vrijednosti za interne standarde u mljekari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sobota Šalamon, Brankica
Matematičko modeliranje parametara koji utječu na mikrobiološku kakvoću u proizvodnji svježeg sira, 2009., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sobota Šalamon, B. (2009) 'Matematičko modeliranje parametara koji utječu na mikrobiološku kakvoću u proizvodnji svježeg sira', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sobota \v{S}alamon, Brankica}, year = {2009}, pages = {94}, keywords = {mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a, metoda glavnih komponenata, stablo odlu\v{c}ivanja, svje\v{z}i sir, proizvodnja}, title = {Matemati\v{c}ko modeliranje parametara koji utje\v{c}u na mikrobiolo\v{s}ku kakvo\'{c}u u proizvodnji svje\v{z}eg sira}, keyword = {mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a, metoda glavnih komponenata, stablo odlu\v{c}ivanja, svje\v{z}i sir, proizvodnja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sobota \v{S}alamon, Brankica}, year = {2009}, pages = {94}, keywords = {microbiological quality, principal component analysis, decision tree, fresh cehhese, production}, title = {Mathematic modeling of the paramethars influencig on microbiological quality in fresh cheese production}, keyword = {microbiological quality, principal component analysis, decision tree, fresh cehhese, production}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font