Pregled bibliografske jedinice broj: 436087
Matematičko modeliranje parametara koji utječu na mikrobiološku kakvoću u proizvodnji svježeg sira
Matematičko modeliranje parametara koji utječu na mikrobiološku kakvoću u proizvodnji svježeg sira, 2009., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 436087 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Matematičko modeliranje parametara koji utječu na mikrobiološku kakvoću u proizvodnji svježeg sira
(Mathematic modeling of the paramethars influencig on microbiological quality in fresh cheese production)
Autori
Sobota Šalamon, Brankica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2009
Stranica
94
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
mikrobiološka kakvoća; metoda glavnih komponenata; stablo odlučivanja; svježi sir; proizvodnja
(microbiological quality; principal component analysis; decision tree; fresh cehhese; production)
Sažetak
Cilj rada je razviti primjenu matematičkih modela kao novih alata za bolje razumijevanje tehnoloških procesa u svrhu prevencije potencijalne mikrobiološke opasnosti i smanjenju rizika za zdravlje potrošača. Predmet istraživanja je svježi sir – proizvod od biološki vrlo nestabilne sirovine. Parametri koji su mjereni za vrijeme tehnološkog procesa su najprije analizirani pomoću metode glavnih komponenata. Mikrobiološka kvaliteta svježeg sira je mjerena prema dva kriterija: prema broju stanica E. coli po gramu sira te kvasaca i plijesni po gramu sira. S obzirom na broj E. coli po gramu sira najveći utjecaj na mikrobiološku kvalitetu sira imala je mikrobiološka kvaliteta sirovog mlijeka, a s obzirom na broj kvasaca i plijesni po gramu sira najveći je utjecaj imala mikrobiološka čistoća zraka. Parametri koji su mjereni za vrijeme tehnološkog procesa modelirani su pomoću stabla odlučivanja, koje klasificira mikrobiološki dobre i loše proizvode. Modeliranjem tih parametara dobivene su brojčane vrijednosti za interne standarde u mljekari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)