Pregled bibliografske jedinice broj: 436085
Utjecaj udjela proteina na rast i preživljavanje bifidobakterija u sirutki
Utjecaj udjela proteina na rast i preživljavanje bifidobakterija u sirutki, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 436085 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj udjela proteina na rast i preživljavanje bifidobakterija u sirutki
(The influence of protein level on growth and survival of bifidobacteria in whey)
Autori
Fodor, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.10
Godina
2009
Stranica
37
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12; fermentacija; koncentrat proteina sirutke; preživljavanje; sirutka
(Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12; fermentation; viability; whey; whey protein concentrate)
Sažetak
Sirutka je nutritivno visokovrijedan proizvod koji je nedovoljno iskorišten u prehrani ljudi. Proteini sirutke su najvredniji sastojak sirutke i povećavaju biološku vrijednost proizvoda. U radu je ispitivan utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke (KPS) na rast i aktivnost probiotičke bakterije Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki te na njeno preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja (4 °C) fermentirane sirutke. Praćena je fermentacija sirutke pri 37 °C bez i sa dodatkom 1, 5 i 3% KPS. Tijekom fermentacije i čuvanja praćena je pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica bakterija. Dodatak KPS nije imao velikog utjecaja na vrijeme fermentacije sirutke. Titracijska kiselost tijekom fermentacije i čuvanja bila je nešto viša kod sirutke obogaćene s KPS. Dodatak KPS nije značajno utjecao na rast bakterija u sirutki, kao ni na preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)