Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 436085

Utjecaj udjela proteina na rast i preživljavanje bifidobakterija u sirutki


Fodor, Ana
Utjecaj udjela proteina na rast i preživljavanje bifidobakterija u sirutki, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 436085 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj udjela proteina na rast i preživljavanje bifidobakterija u sirutki
(The influence of protein level on growth and survival of bifidobacteria in whey)

Autori
Fodor, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.10

Godina
2009

Stranica
37

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12; fermentacija; koncentrat proteina sirutke; preživljavanje; sirutka
(Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12; fermentation; viability; whey; whey protein concentrate)

Sažetak
Sirutka je nutritivno visokovrijedan proizvod koji je nedovoljno iskorišten u prehrani ljudi. Proteini sirutke su najvredniji sastojak sirutke i povećavaju biološku vrijednost proizvoda. U radu je ispitivan utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke (KPS) na rast i aktivnost probiotičke bakterije Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki te na njeno preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja (4 °C) fermentirane sirutke. Praćena je fermentacija sirutke pri 37 °C bez i sa dodatkom 1, 5 i 3% KPS. Tijekom fermentacije i čuvanja praćena je pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica bakterija. Dodatak KPS nije imao velikog utjecaja na vrijeme fermentacije sirutke. Titracijska kiselost tijekom fermentacije i čuvanja bila je nešto viša kod sirutke obogaćene s KPS. Dodatak KPS nije značajno utjecao na rast bakterija u sirutki, kao ni na preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Fodor, Ana
Utjecaj udjela proteina na rast i preživljavanje bifidobakterija u sirutki, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Fodor, A. (2009) 'Utjecaj udjela proteina na rast i preživljavanje bifidobakterija u sirutki', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fodor, Ana}, year = {2009}, pages = {37}, keywords = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, fermentacija, koncentrat proteina sirutke, pre\v{z}ivljavanje, sirutka}, title = {Utjecaj udjela proteina na rast i pre\v{z}ivljavanje bifidobakterija u sirutki}, keyword = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, fermentacija, koncentrat proteina sirutke, pre\v{z}ivljavanje, sirutka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fodor, Ana}, year = {2009}, pages = {37}, keywords = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, fermentation, viability, whey, whey protein concentrate}, title = {The influence of protein level on growth and survival of bifidobacteria in whey}, keyword = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, fermentation, viability, whey, whey protein concentrate}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font