Pregled bibliografske jedinice broj: 436081
Usporedba acidobutirometrijske i ekstrakcijske metode određivanja masti u mliječnim proizvodima i u sojinu mlijeku
Usporedba acidobutirometrijske i ekstrakcijske metode određivanja masti u mliječnim proizvodima i u sojinu mlijeku, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 436081 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba acidobutirometrijske i ekstrakcijske metode određivanja masti u mliječnim proizvodima i u sojinu mlijeku
(Comparation of acidobutirometric and extractic methods in determining fat in dairy products and in soy milk)
Autori
Budiša, Meri
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.10
Godina
2009
Stranica
67
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
udjel masti; acidobutirometrijska metoda; ekstrakcijska metoda; statistička analiza
(fat content; acidobutirometric method; extract method; statistic analyse)
Sažetak
U radu je određivan udjel masti u mliječnim proizvodima i sojinom mlijeku s ciljem usporedbe analitičkih metoda: acidobutirometrijske Gerber metode i referentne ekstrakcijske Weibull-Stoldt metode. Analizirani su mlijeko, fermentirana mlijeka, sladoled te sojino mlijeko sa različitim udjelima masti. Rezultati su statistički obrađeni. Na osnovi statističke analize rezultata može se zaključiti kako metode imaju podjednaku točnost, iako je progeška acidobutirometrijske metode nešto veća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)