Pregled bibliografske jedinice broj: 436077
Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze u sirutki na rast probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12
Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze u sirutki na rast probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 436077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze u sirutki na rast probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12
(Influence of enzymatic hydrolysis lactose in whey on growth and viability of probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp.lactis BB-12)
Autori
Lisak, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2009
Stranica
35
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12; fermentacija; hidroliza laktoze; Lactobacillus acidophilus La-5; sirutka
(Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12; fermentation; Lactobacillus acidophilus La-5; lactose hydrolysis; whey)
Sažetak
Sirutka je nutritivno visokovrijedan napitak koji je nedovoljno iskorišten u prehrani ljudi. Uzimajući u obzir vrijednost sirutke kao namirnice, cilj ovog rada je bio ispitati utjecaj hidrolizirane laktoze sirutke na vrijeme trajanja fermentacije probiotičkim bakterijama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 te na njihov rast. Laktoza je hidrolizirana enzimom ß – galaktozidazom, a fermentacija se odvijala na 37°C. Tijekom fermentacije i čuvanja praćena je pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica probiotičkih bakterija. Hidroliza laktoze je utjecala na smanjenje trajanja fermentacije sirutke laktobacilima, za 2 sata dok kod bifidobakterija nije bilo utjecaja. Broj živih bakterijskih stanica je na kraju fermentacije bio veći u uzorcima sa hidroliziranom laktozom fermentiranim laktobacilima (za 0, 54 log10CFU/mL) i bifidobakterijama (za 0, 14 log10CFU/mL) u odnosu na kontrolne uzorke. Laktobacili i bifidobakterije dobro preživljavaju u fermentiranoj sirutki te je njihov broj nakon 28 dana čuvanja iznosio od 6 do 9, 8 log10CFU/mL.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb