Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 436077

Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze u sirutki na rast probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12


Lisak, Katarina
Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze u sirutki na rast probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 436077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze u sirutki na rast probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12
(Influence of enzymatic hydrolysis lactose in whey on growth and viability of probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp.lactis BB-12)

Autori
Lisak, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2009

Stranica
35

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12; fermentacija; hidroliza laktoze; Lactobacillus acidophilus La-5; sirutka
(Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12; fermentation; Lactobacillus acidophilus La-5; lactose hydrolysis; whey)

Sažetak
Sirutka je nutritivno visokovrijedan napitak koji je nedovoljno iskorišten u prehrani ljudi. Uzimajući u obzir vrijednost sirutke kao namirnice, cilj ovog rada je bio ispitati utjecaj hidrolizirane laktoze sirutke na vrijeme trajanja fermentacije probiotičkim bakterijama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 te na njihov rast. Laktoza je hidrolizirana enzimom ß – galaktozidazom, a fermentacija se odvijala na 37°C. Tijekom fermentacije i čuvanja praćena je pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica probiotičkih bakterija. Hidroliza laktoze je utjecala na smanjenje trajanja fermentacije sirutke laktobacilima, za 2 sata dok kod bifidobakterija nije bilo utjecaja. Broj živih bakterijskih stanica je na kraju fermentacije bio veći u uzorcima sa hidroliziranom laktozom fermentiranim laktobacilima (za 0, 54 log10CFU/mL) i bifidobakterijama (za 0, 14 log10CFU/mL) u odnosu na kontrolne uzorke. Laktobacili i bifidobakterije dobro preživljavaju u fermentiranoj sirutki te je njihov broj nakon 28 dana čuvanja iznosio od 6 do 9, 8 log10CFU/mL.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Lisak, Katarina
Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze u sirutki na rast probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lisak, K. (2009) 'Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze u sirutki na rast probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lisak, Katarina}, year = {2009}, pages = {35}, keywords = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, fermentacija, hidroliza laktoze, Lactobacillus acidophilus La-5, sirutka}, title = {Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze u sirutki na rast probioti\v{c}kih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12}, keyword = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, fermentacija, hidroliza laktoze, Lactobacillus acidophilus La-5, sirutka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lisak, Katarina}, year = {2009}, pages = {35}, keywords = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, fermentation, Lactobacillus acidophilus La-5, lactose hydrolysis, whey}, title = {Influence of enzymatic hydrolysis lactose in whey on growth and viability of probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp.lactis BB-12}, keyword = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, fermentation, Lactobacillus acidophilus La-5, lactose hydrolysis, whey}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font