Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 435234

Razlike u sadržaju hranjivih tvari u različitim sortama uljane repice


Strakova, Eva; Šerman, Vlasta; Suchy, Pavel; Mas, Nora; Večerek, Vladimir
Razlike u sadržaju hranjivih tvari u različitim sortama uljane repice // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 50 (2008), 4; 215-224 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 435234 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razlike u sadržaju hranjivih tvari u različitim sortama uljane repice
(Variability in nutrient composition among rapeseed varieties)

Autori
Strakova, Eva ; Šerman, Vlasta ; Suchy, Pavel ; Mas, Nora ; Večerek, Vladimir

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 50 (2008), 4; 215-224

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
hranjive tvari; sorte uljane repice
(/)

Sažetak
Istraživanje je provedeno s ciljem da se ukaže na razlike u hranjivom i biološki djelatnom sastavu pojedinih sorti uljane repice. Pozornost je posebno posvećena sadržaju dušičnih tvari i aminokiselina, s ciljem da se uljana repica iskoristi kao odgovarajući izvor bjelančevina u hranidbi farmskih životinja. U ovom radu navedeni su rezultati vlastitih istraživanja 26 sorti uljane repice, žetva 2006. Za objektivnu međusobnu usporedbu analiziranih sorti sadržaj pojedinačnih tvari, uključujući aminokiseline izražen je u 100 % suhe tvari. Kod analiziranih sorti uljane repice količina pojedinačnih sastojaka kretala se u 100% suhe tvari u rasponu: bjelančevine 203, 6 – 238, 0 g/kg, masti: 314, 9 – 422, 0 g/kg, masti nakon hidrolize: 441, 7 – 508, 5 g/kg, sirova vlaknina 172, 1 – 238, 7 g/kg, ADF 111, 3 – 149, 6 g/kg, ADL 38, 6 – 67, 8 g/kg, NDF 243, 4 – 315, 3 g/kg, NET 137, 7 – 203, 7 g/kg, škrob 32, 5 – 40, 4 g/kg, organske tvari 951, 3 – 958, 9 g/kg, pepeo 41, 1 – 48, 7 g/kg, kalcij 4, 6 – 6, 7 g/kg, fosfor 6, 5 – 8, 6 g/kg, magnezij 2, 0 – 3, 5 g/kg i bruto energija 27, 6 – 28, 6 MJ/kg. Na temelju rezultata analize aminokiselina može se zaključiti da su razlike u sadržaju aminokiselina kod pojedinačnih sorata uljane repice vrlo velike. Kod analiziranih sorata uljane repice varijabilnost izražena u 100% suhe tvari uzorka iznosila je: Asparaginska kiselina 10, 0 – 16, 9 g/kg, treonin 5, 5 – 10, 0 g/kg, serin 5, 6 – 9, 9 g/kg, glutaminska kiselina 23, 4 – 38, 2 g/kg, prolin 1, 8 – 16, 4 g/kg, glicin 6, 5 – 12, 2 g/kg, alanin 3, 2 – 11, 0 g/kg, valin 7, 8 – 12, 5 g/kg, metionin 1, 6 – 4, 4 g/kg, izoleucin 5, 7 – 9, 5 g/kg, leucin 9, 9 – 16, 7 g/kg, tirozin 4, 1 – 6, 6 g/kg, fenilalanin 5, 8 – 9, 7 g/kg, histidin 4, 0 – 6, 5 g/kg, lizin 10, 1 – 14, 6 g/kg, arginin 10, 2 – 16, 9 g/kg. Na temelju rezultata analiza provedenih u ovom istraživanju može se zaključiti da se sadržaj hranjivih tvari u različitim sortama uljane repice nije međusobno razlikovao dok su naprotiv, rezultati analiza aminokiselina ukazali na veće razlike među pojedinim sortama uljane repice.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Vlasta Šerman (autor)

Avatar Url Nora Mas (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Strakova, Eva; Šerman, Vlasta; Suchy, Pavel; Mas, Nora; Večerek, Vladimir
Razlike u sadržaju hranjivih tvari u različitim sortama uljane repice // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 50 (2008), 4; 215-224 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Strakova, E., Šerman, V., Suchy, P., Mas, N. & Večerek, V. (2008) Razlike u sadržaju hranjivih tvari u različitim sortama uljane repice. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 50 (4), 215-224.
@article{article, author = {Strakova, Eva and \v{S}erman, Vlasta and Suchy, Pavel and Mas, Nora and Ve\v{c}erek, Vladimir}, year = {2008}, pages = {215-224}, keywords = {hranjive tvari, sorte uljane repice}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {50}, number = {4}, issn = {0023-4850}, title = {Razlike u sadr\v{z}aju hranjivih tvari u razli\v{c}itim sortama uljane repice}, keyword = {hranjive tvari, sorte uljane repice} }
@article{article, author = {Strakova, Eva and \v{S}erman, Vlasta and Suchy, Pavel and Mas, Nora and Ve\v{c}erek, Vladimir}, year = {2008}, pages = {215-224}, keywords = {/}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {50}, number = {4}, issn = {0023-4850}, title = {Variability in nutrient composition among rapeseed varieties}, keyword = {/} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font