Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 435232

Razlike u hranidbenom sastavu mesa šest vrsta pernate divljači


Suchy, Pavel; Mas, Nora; Vitula, F; Strakova, Eva; Šerman, Vlasta; Steinhauser, L; Večerek, Vladimir
Razlike u hranidbenom sastavu mesa šest vrsta pernate divljači // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2008), 2; 63-74 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 435232 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razlike u hranidbenom sastavu mesa šest vrsta pernate divljači
(Differences in meat nutritional composition of six wildfowl varieties)

Autori
Suchy, Pavel ; Mas, Nora ; Vitula, F ; Strakova, Eva ; Šerman, Vlasta ; Steinhauser, L ; Večerek, Vladimir

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 51 (2008), 2; 63-74

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kemizam mesa; divlji puran; biserka; čukara; japanska prepelica; obični fazan; trčka skvržulja
(/)

Sažetak
Na temelju analize mišićne mase prsa i bataka šest vrsta pernate divljači (divlji puran / Meleagris gallopavo, biserke / Numida meleagris, jarebice kamenjarke-čukare / Alectoris chucar, japanske prepelice / Coturnix japonica, običnog fazana / Phasianus colchicus i trčke skvržulje / Perdix perdix) može se zaključiti da je njihovo meso vrlo kvalitetno za prehranu ljudi. Zbog visokog sadržaja bjelančevina i niskog sadržaja masti posebno je kvalitetno meso čukare, biserke i običnog fazana. Mišićna masa, kao što proizlazi iz rezultata analiza, predstavlja i značajan izvor mineralnih tvari, posebice kalcija (Ca), fosfora (P) i magnezija (Mg). Rezultati analiza ukazali su na značajnu razliku u nutritivnoj vrijednosti mišićne mase prsa i bataka. Razlika je uzrokovana znatno višim sadržajem bjelančevina, nižim sadržajem masti i većom količinom ukupnih minerala (pepela) u prsnom mišićju u odnosu na mišiće bataka. Kod mišićne mase prsa utvrđen je veći sadržaj Mg, pa i P (osim čukare). Sadržaj Ca međutim, bio je ovisan više o vrsti pernate divljači nego o anatomskom porijeklu mišićne mase.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlasta Šerman (autor)

Avatar Url Nora Mas (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Suchy, Pavel; Mas, Nora; Vitula, F; Strakova, Eva; Šerman, Vlasta; Steinhauser, L; Večerek, Vladimir
Razlike u hranidbenom sastavu mesa šest vrsta pernate divljači // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2008), 2; 63-74 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Suchy, P., Mas, N., Vitula, F., Strakova, E., Šerman, V., Steinhauser, L. & Večerek, V. (2008) Razlike u hranidbenom sastavu mesa šest vrsta pernate divljači. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2), 63-74.
@article{article, author = {Suchy, Pavel and Mas, Nora and Vitula, F and Strakova, Eva and \v{S}erman, Vlasta and Steinhauser, L and Ve\v{c}erek, Vladimir}, year = {2008}, pages = {63-74}, keywords = {kemizam mesa, divlji puran, biserka, \v{c}ukara, japanska prepelica, obi\v{c}ni fazan, tr\v{c}ka skvr\v{z}ulja}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {51}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Razlike u hranidbenom sastavu mesa \v{s}est vrsta pernate divlja\v{c}i}, keyword = {kemizam mesa, divlji puran, biserka, \v{c}ukara, japanska prepelica, obi\v{c}ni fazan, tr\v{c}ka skvr\v{z}ulja} }
@article{article, author = {Suchy, Pavel and Mas, Nora and Vitula, F and Strakova, Eva and \v{S}erman, Vlasta and Steinhauser, L and Ve\v{c}erek, Vladimir}, year = {2008}, pages = {63-74}, keywords = {/}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {51}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Differences in meat nutritional composition of six wildfowl varieties}, keyword = {/} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font