Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 434685

Histamin i biogeni amini kao indikatori svježine ribe i ribljih proizvoda


Bogdanović, Tanja; Lelas, Slađana; Listeš, Eddy; Šimat, Vida
Histamin i biogeni amini kao indikatori svježine ribe i ribljih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XI (2009), 5; 291-295 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 434685 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Histamin i biogeni amini kao indikatori svježine ribe i ribljih proizvoda
(Histamine and biogenic amines as seafood freshness indicators)

Autori
Bogdanović, Tanja ; Lelas, Slađana ; Listeš, Eddy ; Šimat, Vida

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XI (2009), 5; 291-295

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Histamin; Biogeni amini; Riba; Svježina
(Histamine; Biogenic amine; Fish; Freshness)

Sažetak
Povećane koncentracije biogenih amina u hrane morskog porijekla predstavljaju toksikološki rizik. Uz histamin, ostali biogeni amini kao putrescin, kadaverin, tiramin, β-feniletilamin, su jednako značajni u toksikološkom smislu, jer pojačavaju negativno djelovanje samog histamina. U sklopu ovog rada posebno su izdvojeni uzorci triju različitih šarži soljenih inćuna (Engraulis encrasicolus, L.) pri čijoj je obradi došlo do reakcije na koži radnica tijekom finalizacije proizvoda. Koncentracije histamina u tri šarže iznosile su: 98.76 mg/kg, 81.07 mg/kg i 110.20 mg/kg i udovoljavale su važećem Pravilniku (NN 74/08). Utvrđene su i povećane vrijednosti kadaverina (78.38 mg/kg, 79.70 mg/kg, 80.78 mg/kg), tiramina (47.90 mg/kg, 29.50 mg/kg, 21.61 mg/kg), putrescina (21.72 mg/kg, 8.94 g/kg, 13.64 mg/kg) i β-feniletilamina (18.80 mg/kg, 8.52 mg/kg i 13.55 mg/kg). Temeljem rezultata za biogene amine, za sve šarže, određeni su kemijski indeksi slijedećih vrijednosti: 35.99, 30.71 i 35.17.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Sveučilište u Splitu

Profili:

Avatar Url Eddy Listeš (autor)

Avatar Url Vida Šimat (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bogdanović, Tanja; Lelas, Slađana; Listeš, Eddy; Šimat, Vida
Histamin i biogeni amini kao indikatori svježine ribe i ribljih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XI (2009), 5; 291-295 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Bogdanović, T., Lelas, S., Listeš, E. & Šimat, V. (2009) Histamin i biogeni amini kao indikatori svježine ribe i ribljih proizvoda. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XI (5), 291-295.
@article{article, author = {Bogdanovi\'{c}, Tanja and Lelas, Sla\djana and Liste\v{s}, Eddy and \v{S}imat, Vida}, year = {2009}, pages = {291-295}, keywords = {Histamin, Biogeni amini, Riba, Svje\v{z}ina}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XI}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Histamin i biogeni amini kao indikatori svje\v{z}ine ribe i ribljih proizvoda}, keyword = {Histamin, Biogeni amini, Riba, Svje\v{z}ina} }
@article{article, author = {Bogdanovi\'{c}, Tanja and Lelas, Sla\djana and Liste\v{s}, Eddy and \v{S}imat, Vida}, year = {2009}, pages = {291-295}, keywords = {Histamine, Biogenic amine, Fish, Freshness}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XI}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Histamine and biogenic amines as seafood freshness indicators}, keyword = {Histamine, Biogenic amine, Fish, Freshness} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • Global health





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font