Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 434684

Određivanje količine hlapljivih baza dušika u srdeli (Sardina pilchardus, W.) i haringi (Clupea harengus, L.)


Šimat, Vida
Određivanje količine hlapljivih baza dušika u srdeli (Sardina pilchardus, W.) i haringi (Clupea harengus, L.), 2005., diplomski rad, Centar za studije mora, Split


CROSBI ID: 434684 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje količine hlapljivih baza dušika u srdeli (Sardina pilchardus, W.) i haringi (Clupea harengus, L.)
(Determination od total volatile bases nitrogen concentration in sardines (Sardina pilchardus, W.) and herrings (Clupea harengus, L.))

Autori
Šimat, Vida

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Centar za studije mora

Mjesto
Split

Datum
24.03

Godina
2005

Stranica
44

Mentor
Maršić-Lučić, Jasna

Neposredni voditelj
Tudor, Mladen

Ključne riječi
TVB-N; TMA-N; skladištenje; svježina; kvarenje
(TVB-N; TMA-N; storage; freshness; spoilage)

Sažetak
Proučavane su promijene u kvaliteti i svježini, obzirom na količinu ukupnog hlapljivog baznog dušika (TVB-N) i trimetilamin-dušika (TMA-N), kod srdele (Sardina pilchardus) i haringe (Clupea harengus) nakon godine dana pohranjivanja u smrznutom stanju. Ishrana tune u uzgoju ovom ribom uzrokovala je pad obrambenog sistema, pojavu parazita i stresa što je rezultiralo smanjenim rastom i uginućem. Analize su provedene u ovisnosti o nekoliko parametara: duljini destilacije, masi tijela ribe, utjecaju vremena, te su utvrđeni funkcionalni odnosi i razlike između količina TVB-N i TMA-N u mesu navedenih riba. Istraživanje je pokazalo da između količine TVB-N i stupnja kvarenja ne postoji povezanost, jer su vrijednosti TVB-N za obije vrste u granicama tolerancije (25-35mg/100g). Ipak, ustanovljen je funkcionalni odnos između srednjih vrijednost dviju varijabli, tj. odnos količine TMA-N i TVB-N u srdelama i haringama nije linearan (proporcionalan) već se odvija prema eksponencijalnoj funkciji. Kod haringi promjena količine TVB-N izaziva mnogo bržu promjenu količine TMA-N nego u srdele. Tako su količine TMA-N dvostruko veće od preporučenih granica tolerancije za ove vrste, te je svježina ribe upitna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Splitu

Profili:

Avatar Url Jasna Maršić-Lučić (mentor)

Avatar Url Vida Šimat (autor)

Avatar Url Mladen Tudor (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šimat, Vida
Određivanje količine hlapljivih baza dušika u srdeli (Sardina pilchardus, W.) i haringi (Clupea harengus, L.), 2005., diplomski rad, Centar za studije mora, Split
Šimat, V. (2005) 'Određivanje količine hlapljivih baza dušika u srdeli (Sardina pilchardus, W.) i haringi (Clupea harengus, L.)', diplomski rad, Centar za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imat, Vida}, year = {2005}, pages = {44}, keywords = {TVB-N, TMA-N, skladi\v{s}tenje, svje\v{z}ina, kvarenje}, title = {Odre\djivanje koli\v{c}ine hlapljivih baza du\v{s}ika u srdeli (Sardina pilchardus, W.) i haringi (Clupea harengus, L.)}, keyword = {TVB-N, TMA-N, skladi\v{s}tenje, svje\v{z}ina, kvarenje}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imat, Vida}, year = {2005}, pages = {44}, keywords = {TVB-N, TMA-N, storage, freshness, spoilage}, title = {Determination od total volatile bases nitrogen concentration in sardines (Sardina pilchardus, W.) and herrings (Clupea harengus, L.)}, keyword = {TVB-N, TMA-N, storage, freshness, spoilage}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font