Pregled bibliografske jedinice broj: 434630
Uvid u polifenolni sastav i redukcijsku snagu pokožica grožđa
Uvid u polifenolni sastav i redukcijsku snagu pokožica grožđa, 2009., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 434630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uvid u polifenolni sastav i redukcijsku snagu pokožica grožđa
(Insight in the polyphenolic composition and reducing activity of the grape skin extracts of 21 Vitis vinifera L. varieties)
Autori
Martinović, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
19.11
Godina
2009
Stranica
73
Mentor
Katalinić, Višnja
Neposredni voditelj
Skroza, Danijela
Ključne riječi
Viti vinifera; pokožica grožđa; polifenolni profil; antioksidacijski kapacitet
(Viti vinifera; grape skin; poliphenolic profile; antioxidant capacity)
Sažetak
Pozitivni učinci grožđa i proizvoda od grožđa povezuju se s bioaktivnim polifenolima. Polifenoli u posljednje vrijeme privlače puno pozornosti zbog svojih izvanrednih antioksidacijskih svojstava. Plodovi vinove loze već su od davnina poznati u narodnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava, i upravo je iz tog razloga u ovom diplomskom radu ispitivan udio fenolnih spojeva u ekstraktima pokožica grožđa, kao i njihova antioksidacijska sposobnost. Zadatak ovog diplomskog rada je bio odrediti fenolni profil (udio ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, katehina i flavana) i antioksidacijska svojstva ekstrakata pokožica 12 bijelih sorti vinove loze (Vitis vinifera L.): Bogdanuša, Debit, Grk, Kuč, Malvazija dubrovačka, Maraština, Medna, Parč, Pošip, Trebbiano toscano, Vugava i Žlahtina, te u ekstraktima pokožica 9 crnih sorti: Babica, Babić, Cabernet sauvignon, Dobričić, Glavinuša, Ninčuša, Plavac mali, Plavina, i Vranac. Antioksidacijska aktivnost određena primjenom FRAP metode (određivanje antioksidacijskog kapaciteta/redukcijske snage). Rezultati analize potvrđuju da su ekstrakti pokožica izuzetno bogati fenolnim spojevima. Visoka koncentracija fenola u ekstraktima rezultirala je, kao što je i očekivano, izrazito dobrim antioksidacijskim svojstvima što je potvrđeno korištenom metodom FRAP. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da se osim sjemenki grožđa za koje je poznato da obiluje fenolnim spojevima i pokožice grožđa mogu smatrati dobrim izvorom polifenolnih spojeva s dobrim antioksidacijskim svojstvima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split