Pregled bibliografske jedinice broj: 434318
Fenotipske značajke mesnatosti crne slavonske svinje-ugrožene pasmine
Fenotipske značajke mesnatosti crne slavonske svinje-ugrožene pasmine // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 55 (2001), 6; 419-425 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 434318 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenotipske značajke mesnatosti crne slavonske
svinje-ugrožene pasmine
(Phenotypic traits of Black Slavonian Pig meatness-
endangered breed)
Autori
Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Steiner, Zdenko ; Rastija, Tomo ; Šperanda, Marcela
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 55
(2001), 6;
419-425
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Crna slavonska svinja ; ugrožena pasmina ; mesnatost ; kvaliteta mesa
(Black slavonian pig ; endangered breed ; meat quality ; meatiness)
Sažetak
Crna slavonska svinja s obzirom na brojnost životinja (153 krmače, 45 nazimica i 15 nerastova – izvor: HSSC, 2000), spada u skupinu ugroženih pasmina. Zbog male populacije, posebice malog broja nerastova ove pasmine, prijeti joj i uzgoj u srodstvu. Neistražene su mogućnosti korištenja gena crne slavonske svinja u popravljanju kvalitete mesa i konstitucijskih svojstava svinja plemenitih pasmina (genotipova) i uključivanje u uzgojne programe. Istraživanje je provedeno na po deset grla švedskog landrasa, kao kontrolne skupine, i crne slavonske svinje. Svinje su zaklane s tjelesnom masom sa 105 kg. Hranidba je bila ad libitum krmnom smjesom sa 14% sirovih bjelančevina i 14, 02 MJ probavljive energije. Disekcija desnih svinjskih polovica bila je prema Wenigeru i sur. (1963). Crna slavonska svinja ima slabiju kvalitetu polovica, tj. mesnatost (38, 50%), ali bolju kvalitetu mesa s obzirom na pH1 (6, 78), pH2 (5, 86), sposobnost vezanja vode (3, 98 cm2), boju (prema NPPC skali ocjena je 4) i gubitak mase (0%), u odnosu na iste pokazatelje švedskog landrasa (56, 49% ; 6, 10 ; 5, 80 ; 6, 99 cm2, 3, 00 i 1, 20%). Meso crne slavonske svinje ima više intramuskularne masti (5, 95%), a manje vode i bjelančevina (71, 40% i 21, 30%) u odnosu na meso švedskog landrasa (1, 98% ; 73, 50% i 23, 49%). Zbog niske proizvodnosti (mesnatosti) crna slavonska svinja nije profitabilna za uzgoj isključivo u čistoj pasmini, ali je potrebno istražiti mogućnost korištenja gena ove pasmine u popravljanju kvalitete mesa svinja mesnatih genotipova i stvaranju genotipova svinja pogodnih za otvoreni sustav držanja i proizvodnju nekih autohtonih tradicijskih suhomesnatih proizvoda (npr. kulen).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Tomo Rastija
(autor)
Đuro Senčić
(autor)
Marcela Šperanda
(autor)
Zdenko Steiner
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts