Pregled bibliografske jedinice broj: 434316
Proizvodnja i kemijski sastav kozjega mlijeka u ovisnosti o redoslijedu i stadiju laktacije
Proizvodnja i kemijski sastav kozjega mlijeka u ovisnosti o redoslijedu i stadiju laktacije // Poljoprivreda (Osijek), 12 (2006), 2; 52-57 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 434316 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i kemijski sastav kozjega mlijeka u ovisnosti o redoslijedu i stadiju laktacije
(Production and goat milk content depending on number and stage of lactation)
Autori
Pavliček, Josipa ; Antunović, Zvonko ; Senčić, Đuro ; Šperanda, Marcela
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 12
(2006), 2;
52-57
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Koze ; mlijeko ; redoslijed i stadij laktacije ; kemijski sastav ; somatske stanice
(Goats ; milk ; number and stage of lactation ; chemical composition ; somatic cells)
Sažetak
Istraživanje je provedeno s 45 koza francuske alpine pasmine u prvoj, drugoj i trećoj laktaciji. Koze su držane u stajsko-pašnom sustavu. Kontrole mliječnosti provođene su nakon odbića jaradi (30. dan laktacije) tijekom 6 mjeseci, u pravilnim vremenskim razmacima od mjesec dana. Koze su u prvoj laktaciji proizvele vrlo značajno (P<0, 01) manje mlijeka (288, 26 kg) od koza u drugoj (381, 58 kg) i trećoj (382, 96 kg) laktaciji. Tijekom prve kontrole prve laktacije, utvrđen je statistički značajno (P<0, 01) veći sadržaj mliječne masti u odnosu na ostale kontrole. Najveću količinu mliječne masti i bjelančevina imale su koze iz prve laktacije, ali bez statistički značajnih razlika (P>0, 05). Utvrđen je statistički značajno (P<0, 05) niži broj SS u prvoj laktaciji nego li u drugoj i trećoj laktaciji te značajno niži u drugoj u odnosu na treću laktaciju. Prosječan broj SS/ml bio je najmanji u prvoj kontroli, dok je u idućim kontrolama ta vrijednost znatno porasla. Rezultati istraživanja pokazuju da redoslijed i stadij laktacije imaju značajan utjecaj (P<0, 01) na količinu mlijeka, kao i djelomično na kemijski sastav mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts