Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 434316

Proizvodnja i kemijski sastav kozjega mlijeka u ovisnosti o redoslijedu i stadiju laktacije


Pavliček, Josipa; Antunović, Zvonko; Senčić, Đuro; Šperanda, Marcela
Proizvodnja i kemijski sastav kozjega mlijeka u ovisnosti o redoslijedu i stadiju laktacije // Poljoprivreda (Osijek), 12 (2006), 2; 52-57 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 434316 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i kemijski sastav kozjega mlijeka u ovisnosti o redoslijedu i stadiju laktacije
(Production and goat milk content depending on number and stage of lactation)

Autori
Pavliček, Josipa ; Antunović, Zvonko ; Senčić, Đuro ; Šperanda, Marcela

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 12 (2006), 2; 52-57

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Koze ; mlijeko ; redoslijed i stadij laktacije ; kemijski sastav ; somatske stanice
(Goats ; milk ; number and stage of lactation ; chemical composition ; somatic cells)

Sažetak
Istraživanje je provedeno s 45 koza francuske alpine pasmine u prvoj, drugoj i trećoj laktaciji. Koze su držane u stajsko-pašnom sustavu. Kontrole mliječnosti provođene su nakon odbića jaradi (30. dan laktacije) tijekom 6 mjeseci, u pravilnim vremenskim razmacima od mjesec dana. Koze su u prvoj laktaciji proizvele vrlo značajno (P<0, 01) manje mlijeka (288, 26 kg) od koza u drugoj (381, 58 kg) i trećoj (382, 96 kg) laktaciji. Tijekom prve kontrole prve laktacije, utvrđen je statistički značajno (P<0, 01) veći sadržaj mliječne masti u odnosu na ostale kontrole. Najveću količinu mliječne masti i bjelančevina imale su koze iz prve laktacije, ali bez statistički značajnih razlika (P>0, 05). Utvrđen je statistički značajno (P<0, 05) niži broj SS u prvoj laktaciji nego li u drugoj i trećoj laktaciji te značajno niži u drugoj u odnosu na treću laktaciju. Prosječan broj SS/ml bio je najmanji u prvoj kontroli, dok je u idućim kontrolama ta vrijednost znatno porasla. Rezultati istraživanja pokazuju da redoslijed i stadij laktacije imaju značajan utjecaj (P<0, 01) na količinu mlijeka, kao i djelomično na kemijski sastav mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zvonko Antunović (autor)

Avatar Url Marcela Šperanda (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavliček, Josipa; Antunović, Zvonko; Senčić, Đuro; Šperanda, Marcela
Proizvodnja i kemijski sastav kozjega mlijeka u ovisnosti o redoslijedu i stadiju laktacije // Poljoprivreda (Osijek), 12 (2006), 2; 52-57 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Pavliček, J., Antunović, Z., Senčić, Đ. & Šperanda, M. (2006) Proizvodnja i kemijski sastav kozjega mlijeka u ovisnosti o redoslijedu i stadiju laktacije. Poljoprivreda (Osijek), 12 (2), 52-57.
@article{article, author = {Pavli\v{c}ek, Josipa and Antunovi\'{c}, Zvonko and Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and \v{S}peranda, Marcela}, year = {2006}, pages = {52-57}, keywords = {Koze, mlijeko, redoslijed i stadij laktacije, kemijski sastav, somatske stanice}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {12}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {Proizvodnja i kemijski sastav kozjega mlijeka u ovisnosti o redoslijedu i stadiju laktacije}, keyword = {Koze, mlijeko, redoslijed i stadij laktacije, kemijski sastav, somatske stanice} }
@article{article, author = {Pavli\v{c}ek, Josipa and Antunovi\'{c}, Zvonko and Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and \v{S}peranda, Marcela}, year = {2006}, pages = {52-57}, keywords = {Goats, milk, number and stage of lactation, chemical composition, somatic cells}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {12}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {Production and goat milk content depending on number and stage of lactation}, keyword = {Goats, milk, number and stage of lactation, chemical composition, somatic cells} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font