Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 434315

Prizvodnost nesilica i kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja


Senčić, Đuro; Danijela, Butko
Prizvodnost nesilica i kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja // Poljoprivreda (Osijek), 12 (2006), 2; 48-51 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 434315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prizvodnost nesilica i kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja
(Productivity of layers and egg quality in free range and cage system of housing)

Autori
Senčić, Đuro ; Danijela, Butko

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 12 (2006), 2; 48-51

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
slobodni sustav ; kavezni sustav ; nesilice ; kvaliteta jaja
(free range system ; cages system ; layers ; egg quality)

Sažetak
Istraživanje je provedeno s dvije skupine kokoši hibrida Lohmann Brown. Proizvodnja jaja trajala je 52 tjedna. Kontrolna skupina kokoši držana je na konvencionalan način, tj. u kavezima, a pokusna skupina kokoši držana je slobodno (free range). Kokoši iz slobodnog, u odnosu na one iz kaveznog sustava držanja, nesle su manji broj jaja (266:295), više su dnevno konzumirale hrane (129 g : 115 g), trošile su više hrane za kg jajčane mase (2, 83 kg : 2, 35 kg), imale su veću smrtnost (6, 80 % : 5, 50 %) i manju tjelesnu masu na kraju proizvodnje (1, 95 kg : 2, 10 kg). Jaja kokoši iz slobodnog, u odnosu na ona iz kaveznog sustava držanja, bila su značajno (P < 0, 01) veće mase (62, 40 g : 60, 50 g), imala su deblju ljusku (0, 36 mm : 0, 34 mm) i intenzivniju boju žumanjka (12, 00 : 10, 00 Roche). S obzirom na ostale analizirane pokazatelje kvalitete jaja (indeks žumanjka, indeks bjelanjka, pH žumanjka, pH bjelanjka, Haugh jedinice i ukupni kolesterol), nisu utvrđene značajne razlike (P > 0, 05) između slobodnog i kaveznog sustava držanja kokoši. S obzirom na nešto nižu proizvodnost i veću smrtnost kokoši, veći utrošak hrane za kg jajčane mase, ali i bolju kvalitetu jaja , rentabilnost proizvodnje jaja u slobodnom sustavu zavisit će, u najvećoj mjeri, o tržišnom vrednovanju proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Danijela, Butko
Prizvodnost nesilica i kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja // Poljoprivreda (Osijek), 12 (2006), 2; 48-51 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Senčić, Đ. & Danijela, B. (2006) Prizvodnost nesilica i kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja. Poljoprivreda (Osijek), 12 (2), 48-51.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Danijela, Butko}, year = {2006}, pages = {48-51}, keywords = {slobodni sustav, kavezni sustav, nesilice, kvaliteta jaja}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {12}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {Prizvodnost nesilica i kvaliteta koko\v{s}jih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava dr\v{z}anja}, keyword = {slobodni sustav, kavezni sustav, nesilice, kvaliteta jaja} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Danijela, Butko}, year = {2006}, pages = {48-51}, keywords = {free range system, cages system, layers, egg quality}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {12}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {Productivity of layers and egg quality in free range and cage system of housing}, keyword = {free range system, cages system, layers, egg quality} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font