Pregled bibliografske jedinice broj: 434228
Kako umanjiti sklonost svinja stresu i poboljšati kvalitetu svinjskog mesa
Kako umanjiti sklonost svinja stresu i poboljšati kvalitetu svinjskog mesa // Privreda Dalmacije, 34 (1990), 1; 25-30 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 434228 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kako umanjiti sklonost svinja stresu i poboljšati
kvalitetu svinjskog mesa
(The way for reduction of hog stress and
improvement of quality of pork meat)
Autori
Senčić, Đuro ; Kralik, Gordana
Izvornik
Privreda Dalmacije (0350-4476) 34
(1990), 1;
25-30
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
svinje ; stres-sindrom ; kvaliteta mesa
(pigs ; stress syndrome ; quality of meat)
Sažetak
Visoku proizvodnu sposobnost, osobito izraženu mesnatost svinja, prati sve učestalija sklonost stres-sindromu (PSS) i proizvodnji mesa lošije kvalitete. Za suzbijanje navedenih pojava treba stres-osjetljive životinje isključiti iz rasploda. Za njihovo otkrivanje može se primjenjivanjivati više postupaka, od kojih se praksi koristi svega nekoliko: otkrivanje aktivnosti enzima u krvnoj plazmi, posebno kreatin-kinaze (CK), halotan test i određivanje genetskih markera u krvi, o kojima se u ovom radu raspravlja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek