Pregled bibliografske jedinice broj: 434207
Crna slavonska svinja
Crna slavonska svinja // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 48 (1994), 9-10; 371-376 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 434207 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Crna slavonska svinja
(Black slavonian pig)
Autori
Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Jovanovac, Sonja ; Senčić, Đuro
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 48
(1994), 9-10;
371-376
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Crna slavonska svinja ; domaća autohtona pasmina
(Black slavonian pig ; domestic autochtonous breed)
Sažetak
Stvaranje crne slavonske pasmine započelo je 1860. godine na imanjima Karla Pfeiffera u okolini Osijeka. Križanjem lasaste mangulice i berkšir nerastova i povremenim ubacivanjem krvi Poland Chine stvorena je domaća autohtona pasmina. Ona je bila bolje tovnosti i bolje kvalitete mesa od do tada upotrebljavanih pasmina svinja. Unutar pasmine može se razlikovati više tipova (ovisno o udjelu krvi berkšira). Za rasplod je zrela u dobi 12 mjeseci, a u intenzivnom tovu može postići prosječne dnevne priraste preko 600 g. Prema našim istraživanjima utovljena svinja preko 100 kg ima masu polovica 81, 05 kg, dužinu polovice od tubercutum ossis pubis do kranijalnog ruba prvog rebra 67 cm, udjel mišićnog tkiva 32, 6%, masnog tkiva 48, 2% i manje vrijednih dijelova 9, 2%. Pokazatelji kvalitetnih svojstava mesa su pH1, 6, 5, pH2, 5, 6, Sp.v.v. (cm2) 5, 1, boja 68. Crna slavonska svinja sadrži u mesu manje vode za 2, 15-3, 01% i bjelančevina također manje za 2, 78-2, 84% u usporedbi s mesnatim tipovima. Ova pasmina nastaje (izumire), ali se mogu naći još rijetki primjerci u nekim selima Slavonije. Mišljenja smo da je potrebno ovu pasminu zaštititi i sačuvati s gospodarskog, kulturnog i povijesnog aspekta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Sonja Jovanovac
(autor)
Đuro Senčić
(autor)
Antun Petričević
(autor)
Gordana Kralik
(autor)