Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 434207

Crna slavonska svinja


Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Jovanovac, Sonja; Senčić, Đuro
Crna slavonska svinja // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 48 (1994), 9-10; 371-376 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 434207 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Crna slavonska svinja
(Black slavonian pig)

Autori
Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Jovanovac, Sonja ; Senčić, Đuro

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 48 (1994), 9-10; 371-376

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Crna slavonska svinja ; domaća autohtona pasmina
(Black slavonian pig ; domestic autochtonous breed)

Sažetak
Stvaranje crne slavonske pasmine započelo je 1860. godine na imanjima Karla Pfeiffera u okolini Osijeka. Križanjem lasaste mangulice i berkšir nerastova i povremenim ubacivanjem krvi Poland Chine stvorena je domaća autohtona pasmina. Ona je bila bolje tovnosti i bolje kvalitete mesa od do tada upotrebljavanih pasmina svinja. Unutar pasmine može se razlikovati više tipova (ovisno o udjelu krvi berkšira). Za rasplod je zrela u dobi 12 mjeseci, a u intenzivnom tovu može postići prosječne dnevne priraste preko 600 g. Prema našim istraživanjima utovljena svinja preko 100 kg ima masu polovica 81, 05 kg, dužinu polovice od tubercutum ossis pubis do kranijalnog ruba prvog rebra 67 cm, udjel mišićnog tkiva 32, 6%, masnog tkiva 48, 2% i manje vrijednih dijelova 9, 2%. Pokazatelji kvalitetnih svojstava mesa su pH1, 6, 5, pH2, 5, 6, Sp.v.v. (cm2) 5, 1, boja 68. Crna slavonska svinja sadrži u mesu manje vode za 2, 15-3, 01% i bjelančevina također manje za 2, 78-2, 84% u usporedbi s mesnatim tipovima. Ova pasmina nastaje (izumire), ali se mogu naći još rijetki primjerci u nekim selima Slavonije. Mišljenja smo da je potrebno ovu pasminu zaštititi i sačuvati s gospodarskog, kulturnog i povijesnog aspekta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Jovanovac, Sonja; Senčić, Đuro
Crna slavonska svinja // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 48 (1994), 9-10; 371-376 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Kralik, G., Petričević, A., Jovanovac, S. & Senčić, Đ. (1994) Crna slavonska svinja. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 48 (9-10), 371-376.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Jovanovac, Sonja and Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro}, year = {1994}, pages = {371-376}, keywords = {Crna slavonska svinja, doma\'{c}a autohtona pasmina}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {48}, number = {9-10}, issn = {0351-0832}, title = {Crna slavonska svinja}, keyword = {Crna slavonska svinja, doma\'{c}a autohtona pasmina} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Jovanovac, Sonja and Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro}, year = {1994}, pages = {371-376}, keywords = {Black slavonian pig, domestic autochtonous breed}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {48}, number = {9-10}, issn = {0351-0832}, title = {Black slavonian pig}, keyword = {Black slavonian pig, domestic autochtonous breed} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font