Pregled bibliografske jedinice broj: 43414
Oplemenjivačka vrijednost kvantitativnih svojstava različitih genotipova soje (Glycine max (L) Merrill)
Oplemenjivačka vrijednost kvantitativnih svojstava različitih genotipova soje (Glycine max (L) Merrill), 1999., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 43414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oplemenjivačka vrijednost kvantitativnih svojstava različitih genotipova soje (Glycine max (L) Merrill)
(The breeding values of quantitative traits different soybean genotypes (Glycine max (L) Merrill))
Autori
Sudarić, Aleksandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
11.06
Godina
1999
Stranica
107
Mentor
Martinčić, Julijo
Ključne riječi
soja; kultivar; linija; urod zrna; kakvoća zrna; komponente uroda; selekcijsko mjerilo; varijabilnost; heritabilnost; dobit od selekcije; fenotipske korelacije; fenotipski koeficijenti veza
(soybean; cultivar; line; grain yield; grain quality; yield components; selection criteria; variability; heritability; gain from selection; phenotypic correlations; phenotypic path-coefficients)
Sažetak
Istraživanja su provedena sa ciljem da se procijeni djelotvornost i pouzdanost komponenti uroda zrna kao selekcijskih mjerila u procesu oplemenjivanja soje na veći urod zrna. Pokusi su postavljeni na selekcijskom polju Poljoprivrednog instituta Osijek u razdoblju od 1993. do 1995. godine, a obuhvaćali su 22 genotipa soje (11 kultivara i 11 linija) porijeklom iz oplemenjivačkog programa soje Poljoprivrednog instituta Osijek. Za proučavana svojstva:visinu biljke, broj plodnih etaža po biljci, broj mahuna po biljci, broj zrna po biljci, masu zrna po biljci, masu nadzemnog dijela zrele biljke, žetveni indeks po biljci, masu 1000 zrna, urod zrna, prosječni sadržaj bjelančevina i prosječni sadržaj ulja u zrnu procijenjeni su varijabilnost, heritabilnost, genetska dobit od selekcije i fenotipske korelacije. Također, procijenjeni su fenotipski koeficijenti veza istraživanih svojstava s urodom zrna. Rezultati provedenih istraživanja ukazuju da na fenotipsku ekspresiju kvantitativnih svojstava značajan utjecaj ima genotip, uvjeti okoline i interakcija genotip x okolina. Za masu zrna po biljci i nadzemnu masu biljke utvrđen je najveći, a za visinu biljke najniži koeficijent varijacije. Visoka heritabilnost procijenjena je za svojstva: masa zrna po biljci, broj plodnih etaža po biljci, broj zrna po biljci, visina biljke i broj mahuna po biljci. Genetska dobit od selekcije izborom genotipova s najvećim intenzitetom ekspresije pojedinog svojstva najveća je za broj plodnih etaža po biljci, masu zrna po biljci i broj zrna po biljci. Povećanje uroda zrna u najvećoj je zavisnosti s povećanjem broja zrna po biljci i povećanjem mase 1000 zrna. Fenotipski koeficijenti veza ukazuju na vrlo jak pozitivni direktni utjecaj broja zrna po biljci na urod zrna. Na osnovu rezultata biometričke analize svih proučavanih svojstava , kao najbolje selekcijsko mjerilo može se izdvojiti broj zrna po biljci. Preporučuje se selekciju na urod zrna provoditi u ranim generacijama na svojstva visoke stabilnosti, velike i osrednje nasljednosti te visokog pozitivnog direktnog utjecaja na urod zrna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA