Pregled bibliografske jedinice broj: 434137
Termičko oštećenje kosti tijekom operativnog zahvata
Termičko oštećenje kosti tijekom operativnog zahvata, 2004., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 434137 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Termičko oštećenje kosti tijekom operativnog zahvata
(Thermal bone impairment during surgical procedure)
Autori
Augustin, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.12
Godina
2004
Stranica
91
Mentor
Davila, Slavko
Ključne riječi
termička osteonekroza; temperatura kosti; bušenje; hlađenje; svrdlo; infracrvena termografija
(thermal osteonecrosis; bone temperature; drilling; irrigation; drill; infrared thermography)
Sažetak
Tijekom bušenja kosti, u svrhu operativnog zbrinjavanja prijeloma, dolazi do porasta temperature kosti na mjestu bušenja. Temperatura kosti iznad 47oC uzrokuje ireverzibilnu nekrozu kosti, a posljedica je resorpcija kosti. Zbog toga, stvoreni kanal tijekom bušenja naknadno se proširuje resorpcijom kosti, a umetnuti osteosintetski materijal nije u čvrstom kontaktu sa koštanom strukturom. Posljedica je gubitak apsolutnog mirovanja ulomaka koji je osnovni uvjet uspješnog cijeljenja prijeloma. U istraživanju su analizirani parametri (promjer svrdla, brzina vrtnje svrdla, posmak, hlađenje i vršni kut svrdla) koji utječu na porast temperature kosti mjerene brzoreagirajućim termometrom. Rezultati pokazuju da apsolutno najutjecajniji parametar koji snizuje porast temperature kosti je hlađenje. Povećanje promjera svrdla i broja okretaja svrdla uzrokuju i viši porast temerature. Promjene vršnog kuta svrdla nisu pokazale značajan utjecaj na povećanje temperature kosti. Povećanjem posmaka (brzine prodiranja svrdla) smanjuje se porast temperature kosti. Termografskim zapisom također se mjerio porast temperature kosti, a prednost je u prikazu trodimenzionalnog širenja porasta te temperature. Termografski prikaz pokazuje širenje porasta temperature duž kortikalisa kosti koji je ujedno najtvrđi dio kosti i stvara najveći otpor, odnosno trenje tijekom bušenja. Medularni kanal zbog rahle strukture pridonosi isključivo raspršenju topline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti